Monday, August 29, 2011

Jangan lupa yang tiada



Perasaan nak raya , memang membuak-buakan ? Rase bedebar macam ada orang nak masuk minang pun ada . haha ! Gamba dekat atas ni , upacara bermain bunga api . sekian lama wey ta main :( jakun sikit . Akibat main bunga api terlalu gumbira , suara aku jadi rockers tau . segan nk bercakap dengan orang ! habis la , pakwe-pakwe hensem beraya rumah aku nnti datang . ta semangat aku nk bercakap . haha !


Oke , di saaat kiteee sedang bergumbira , jangan lupa yang dah tiada . Abah ... selamat hari raya . ini tahun ke-2 tanpa abah . sokey abah , tunggu anakmu nie :) Setiap hari , wajah abah eja ta penah lupa . Kata-kata abah eja masih hafal satu persatu . suara abah , masih berbisik . Pandangan abah takala marah , masih eja nampak . Senyuman masih manis dalam ingatan saya bah . 


So selmat hari raya pada rakan-rakan !!!  ayat aku kat blog dah mule senget benget . bye .

Sunday, August 28, 2011

Surat untuk orang kampung dari kami sekeluarga di perantauan .

Kepada saudara mara yang berada di langkawi . Terutama pada nenek di kampung yg mungkin sangat merindui kami yang berada jauh di scotland ;D keh keh 


Kami memohon ampun dan maaf . kami menyusun sepuluh jari dan 10 kuku ! Jika ada tersalah cakap , tersalah tatabahasa mohon sangat di ampunkan . Tercurik duit syiling dalam toilet mase dulu-dulu kire halal la eh . Terputuskan seliper sape-sape pun kira cincai la . Terhutang duit tok 50sen beli icecream pun jangan nk ingat sangat la ;D . hehe ! 


Kepada saudara mara yang kini dah berada  di kampung tolong jangan tag ayat-ayat panas hati sangat . Kerana aku sangat meluat . bila aku meluat aku rase nak menangis . Kemeriahan raya kat langkawi memang awesome . Yesss aku akui . Tapi sebab nk backup diri yang berada  di perantauan ni , aku nak bagi tau hampa , aku kat sini raya dengan shah rukan . Amitha bacan , karisma kappor . Langkawi ade ? Eleeeh ! 


Kepada Cousin-cousin ku yang sangat mencintai diri ku , aku faham korang sangat rindu aku kan . Tidak mengapa . Kami akan pulang juga nnt ! kalau makan kuih tu ingat-ingat la kami yang jauh di scotland ni . Raya pertama kita berwebcam oke . Ala , mcm iklan kat TV tu ! 


Ucapan khas untuk Tok : Tok .. cek nak minta ampun dari hujung rambut hingga hujung kaki . Kot-kot cek ada terkasaq bahasa ka , Loyer buruk dengan tok ka , toksah la tok nak amik hati . Lagi satu tok jgn nak baling tongkat sakti tok tu merata-rata , kena cucu-cucu yg lain-lain mau lebam badan dieorg tok . kehehehe.  Cucu tok kat sini mendoa'n tok sihat sejahtera hendaknya . Moga allah memanjang umur tok . Kalau ade jodoh , boleh khawin lagi tok ! Tok , cek gurau je . hehe <---- comfirm kene aku lepas ni ! hehe . 




Terima kasih Malaysia ! Merdeka ! <----- mood merdeka punye la pendek ! 

Wednesday, August 24, 2011

Letter from Melbourne


Eleeeh miza . kau ni semua benda nak kecoh kan ? Orang dapat surat berguni-guni from Australia pun ta bising .

Bukan ape , cuma terharu sangat . ape isi kandungan surat tu banyak buat aku tergelak-gelak . tersengeh2 . rase mcm nk frame kan je . Biar orang datang raya kat rumah ni bace ;p .! Juz u and me noe da contents of da latter . shhh . keep secret ! Ta sempat nak uplod letter tu d sebabkan bluetooth ni pobie la pule .

Btw selamat berpuasa dan selamat hari raya maaf zahir dan batin . Jangan menangis di pagi raya yer Buji . U kalau menangis serius nampak ngeri  Kih kih ! Balik malaysia cepat . I want a new chain !!!

Nah la , lagu raya ni khas untuk orang ta balik malaysia tahun nie !


Tuesday, August 23, 2011

Ready to die ?

No !

Jike allah sudah tetapkan ajal kita pada usia muda ? Pada usia kita masih leka ? Apakah kau sudah bersedia menjawab segala soalan malaikat Mungkar dan nangkir ? Sudah bersedia dikejutkan dari tidur dan terjaga bahawa kita berada di liang lahad ? sudah kah ?


Sebak , takala melalui rumah rakan yang telah pergi buat selamanya semalam .
Sebak , takala mendapat panggilan saudara pergi buat selamanya malam tadi .
Sebak takala melalui rumah jiran yang telah pergi buat selamanya pagi tadi .


Terlalu sekejap , terlalu pantas ! 3 orang sekali di sambut ilahi pada bulan ramadhan . Allah sentiasa mengingatkan Kematian kepada kita yang masih hidup . Al-Fatiha . Moga roh kalian di cucuri rahmat dan di tempatkan dengan golongan orang yang beriman . Amin .


p/s : Kematian sentiasa mengejar kita . Remember dat !

Tuesday, August 16, 2011

Kes kedua berulang lagi . Gua semakin fobia .

Fobia gua makin menjadi-jadi sekarang ni . Sejak-sejak justin bibir nak datang melamar ni . OK TIPU !

Ok ok , serius . Hari ni aku baru perasan cermin tingkap Toilet Gua ade kesan tapak tangan and kesan sedikit cungkilan yang tidak berjaya . Penat jugak aku jadi detactive conan hari ni , siasat punye siasat ini kes fresh lagi . Kes malam tadi . Patut la malam tadi  jantung gua berdebar semacam . Tapi alhamdulillah tade ape .

Gua semakin fobia la dengan kes ni . baru 2 hari lepas rumah sedare gua kene rompak . TV Lcd sebesa2 alam tu die bole kasi angkut . Nasib la Org gaji die terjage . sempat die blah . Lagi satu kes rompak jugak . rumah mane aku ta sure , siap kene tikam bagai . Ok aku sangat takut ! Aku ingat selayang kembali aman .

 Bukan ape , beberapa tahun lepas rumah aku penah di rompak . Semua tenga tido mati . kes pukau ke ape aku ta sure . Masing2 ta terjaga . Yang gua pasti dieorg sempat curi makanan dalam peti ais . LAPAR KEBULUR ta pasal2 . 

p/s : So malam ni , gua kene get ready ! senapang gajah gua da beli nie . hehe . ta bole tido mati ! ingat ! sebelum kau mati , mati kan dulu penceroboh rumah ! ya allah . jauhi la perkara-perkara yang tidak di ingini . Amin amin !


Sunday, August 14, 2011

Baju Raya !

Belanja aku baju raya weihh ! Gile lame lagi nak dapat bonus . Ta best betul nak shopping ! hahahaha . BYE !


*Buat pertama kali update blog paling malas . Dah bosan aku bebel agknye. ok bye .

Saturday, August 13, 2011

My Kids


Ini anak-anak aku .They looked happy and healthy today . sudah berapa bulan juga la gua didik anak-anak ni.Alhamdulillah gud son . sorry ! mama a bit busy sejak dua tiga hari nie . Ta sempat nk mandi kan Along , angah and achik . Nasib baik korang bertiga ni faham kan . Korang masih bertahan ! i hope u guys able 2 look after yourself and b successful in da exam .  Hahahaha ! dah mcm ape je aku nie . WEYHHH . deme ni tumbuhan je lah ! Kau ni jangan over bole ta !

Friday, August 12, 2011

KUIH

Aku ta pandai makan kuih .

Kau kasi la macam-macam jenis kuih , gua tetap tolak walaupun gua tenga lapar


p/s : Mak berkata : Belum pernah ada keturunan kita ta suka kuih-kuih tempatan . Negro pun makan kuih tau!


Thursday, August 11, 2011

Sentap

Situasi ini terjadinye sebentar tadi , Ni baru je ni ta sampai bape jam lagi nie .

Sebuah kereta mewah berhenti tepat di depan Gate uma gua . 

Lalu seorang lelaki dalam lingkungan 40-an memberi salam . Gayanye agak segak . seperti baru pulang dari office . Macam berpangkat . mungkin die dari office kot . Buat OT .

Pakcik : Assalamualaikum ? 
Mak  :  Waalaikumsalam .
Pakcik : Ini Lot 19 kan . Rumahnye Encik Ibrahim .
Mak : Iyer . betul . kenape yer ? ade ape-ape urusan ke ?
Pakcik : Hah . tade la . sy cari ibrahim ni .  sy Kawan die . Dah lame ta jumpe . die dulu rajin datang tempat sy . call ta dapat . Nasib ada alamat nie ha . Die pegi terawih ke . Lame ta sembang-sembang hah dengan Brahim ni . Isterinye ker ni ?
Mak : Iyer saya isteri dia . Ibrahim tade la ( Sengaje memendekan jawapn )
Pakcik : Oh yer . die pegi mane ? kalau boleh sy nk nombor hp die lah .
Mak : Die dah tade lagi . Dah meninggal .
Pakcik : Inalillah . bile meninggalnye ? ( Muke terkejut )
Mak : Setahun lebih dah . Bulan empat tahun lepas .
Pakcik : (Menahan sebak .. dan diam seketika )
Mak : sy pun ta berape kenal kawan2 arwah . Ramai lagi ke yang ta tahu die dah tade ? encik bagi la tahu yer kenalan2 die . sy minta maaf la banyak2 .

* Aku sekadar menyorok di belakang pintu sambil menahan sebak .

No caption .

Pengajaran hari ini , perlu ingat hari esok . Supaya jadi kan ia pengalaman .

Kecewa Hari ini , perlu  ingat ada kemanisan di sebaliknya .

Menangis Hari ini perlu ingat , Tersenyum di akhirnya .


* So kesimpulanye , just wait something yang allah  swt nak hadiah'n untuk kita . kita ta tau kan ?  :) Serius aku cakap . just wait kawan-kawan kuh :)

Tuesday, August 9, 2011

Surat Untuk Abang Soya

Kehadapan abang soya :

Saya myza . Abang soya boleh panggil saya nora danish kalau abang soya selesa lah . Saya nak bagi tau abang soya ni . Muke abang macam safee sali . Tapi versi muda lah . semalam buat pertama kali saya beli air soya dekat abang soya . BAPE BYK SOYA DA  ..

Dan hari ni saya memutuskan untuk pergi beli soya lagi . Air dekat abang soya murah sedap dan pekat . lagi pun soya memang kegemaran saya . Tapi hari ni hujan lebat . jadi saya terpaksa berlari dengan pantas . Ta sempat pulak saya saya nk usha abang soya. Tapi saya ta tahu sama ada abang soya bagi saya murah atau tidak hari ni  . Harga air soya dua plastik 2 ringgit , bukan semalam saya beli 2 plastik 4 ringgit ? Oh abang soya nk tekel saya eh ? HAHAHAHAAHAHA !

Oke la abang soya . besok saya ta datang lagi ke gerai abang soya . kerana saya segan . nanti abang soya ingat saya nk mengorat abang soya pulak . saya memang mcm ni abang soya oit . Kalu tade soya sedap mcm soya abang soya , saya terpaksa lah pergi gerai abang soya . Ok lah abang soya . Jage diri . HAHAHA !

P/S : korang boleh kira ayt "soya" aku write nie ! * suke suke je !

Sunday, August 7, 2011

Tekanan


Tertekan betul duduk dalam jem yang berejem rejem ! Ape , ade perarakan BERSIH lagi ke ape ? aduinye pun . Kenape kalau hari minggu semua mesti nak kelua ? duduk rumah je la jage anak-anak . Main congkak dengan keluarga ke . KL KL KL . Kerajaan tanak buat jalan khas untuk aku ke ? comfirm lepas ni aku akan menjana ekonomi negara dengan baik . oke la bye .

Friday, August 5, 2011

Iskandar oh iskandar .

Hari ini aku pergi mengaja dengan penuh malasnyee . Letih , mengantuk ! Dalam otak mule la fikir "katil , selimut tebal " .  Excited kot nak balik . Before aku tido , nak borak sikit ha . Jom jom duduk bersila denga nenek kamsiah bercerita ni .

Aku di meja guru sedang main jongkang jongkit kerusi . Ala , bosan kan . hehe .

Datang 2 orang pelajar ke meja guru . iskandar dan Farhan . 

Farhan : Cikgu nah buku ! sy dah siap !
Iskandar : Sy pun cikgu ! dah siap !
Cikgu : Bagus kamu berdua ni ( sambil membelek buku farhan terlebih dahulu ) ! kamu ni mesti tiru iskandar kan?  Ajaib la jawapan kamu semua betul .
Farhan : (Tersengeh-sengeh macam kerang busuk)
Cikgu : oke nah farhan . amik buku kamu ( farhan terus duduk di tempatnye ) . Iskandar meh buku awk !
Iskandar: Nah cikgu .
Cikgu : bagus kamu ni iskandar . Tapi cikgu ta suke kamu bagi tiru kawan semua keje sekolah ni . faham ?
Iskandar : Faham cikgu .
Cikgu : Nah amik buku dan duduk .
Iskandar : Weii farhan . Tolong amik buku aku ni .simpan kan dalam beg . ( Farhan pun mengambil buku dan simpan dalam beg iskandar )
Cikgu : Aikkk . kamu ni kenape ? kan cikgu suruh duduk . pegi lah duduk . yg suruh kawan kamu simpan kan kenape . pegi duduk !
Iskandar : ( Terus diam membisu sambil mengaru kepale dan terus merenung wajah ku yg serba pucat hari ni )
Cikgu : Plzzzz Iskandar . sit down !
Iskandar : Kaki saya cikgu . Kerusi cikgu kat kaki saya .
Cikgu : Ya allah iskandar . Dah berape lame kaki awk tersepit ni ? kenape diam je ? meh cikgu tgk kaki .
Iskandar : Lame dah ~ Cikgu asyik ckp je..sy ta ckp la..
Cikgu : Lain kali dah nk putus kaki baru cakap yer iskandar . 

* Patut la aku rase kerusi aku senget sebelah . Ingatkan ade pemadam ke ape ke ;p hehe . sorry iskandar ! Nanti cikgu belanje donut ;p

Monday, August 1, 2011

Enteri khas untuk mu

To my dear : Faizal !

Kehadapan adik ku si tinggi selampai  , enteri ini khas dari kakak mu Sipendek sekecil .

Sebenarnya aku malas nak utuskan surat atau kad raya untuk mu . Kerana kad raya dah mahal . dengan stem lagi . Aku tidak terdaya mengeluarkan wang dari Dompet ku . kerana bulan puasa ini , mak cakap "Ta elok membazir"

Hari ini , kami sekeluarga ingin mengucapkan selamat menyambut ibadah puasa . Bulan-bulan mulia ini berhenti la MEROKOK . Sesungguhnya rokok membuat kan kau hilang kehenseman walaupun kau tidak lah sehensem seperti kajol . Kajol ? ah lantak lah !

ini tahun ke dua kau berpuasa di negeri orang . Dan juga tahun ke dua kita berpuasa tanpa " Abah " . So aku nak minta kau jaga ibadah kau . Jaga kesihatan kau . Ta banyak aku mintak . Dan lagi satu kalau boleh , STOP main game Online ! Setiap hari aku view kau punye FB , ta habis2 uplod gamba game . Ape game tu bagi duit juta-juta ringgit ? 

Berkerja lah dengan baik dan belajar lah hidup berdikari . aku rasa dah cukup berdikari kot . dah dekat 2 tahun takan ta pandai lagi kan ? Hahah ! Baju-baju tu tolong la cuci sendiri . Tangan kau dah kalah pondan lembutnye . 

Lagi satu ini pesanan mak . Bawa motor and drive kereta hati-hati . Entah kali ke berapa aku ta tau kau ni asyik eksiden je . Ape kau bawa moto and kereta sambil pejam mate ke ? ngeeee ! jgn bagi kami menangis di pagi raya oke . 

Last sekali , Tunaikan kewajipan mu sebagai umat islam . Solat jangan lupa . Pegi la terawih . Keje no 2 ! puasa no 1 . Baca yassin lah selalu . Bekalan untuk abah di sana .  Ingat weyh , seminggu sebelum raya ni kau mohon cuti sebulan .. balik KL . Bole tolong mak buat ketupat . Bole kite cucuh pelita sama-sama . letak ats pagar . Bole main bunga api . Bole tolong aku buat kuih raya . Kite main kira kira cornflakes . satu untuk kau . dua untuk aku . 2 utk kau , 3 utk aku . Ahah . bye !

               Alaa ,, ni je gamba aku ada . da lame kite ta mengada-ngada bersama-sama depan camera


p/s : Bank in duit raya weyh awal-awal . nk shopink ! hahah .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...