Friday, December 31, 2010

New Year Dalam Bahasa Melayu Tahun Baru

Gud bye 2010 n welcome 2011 . standard ayat orang publish kat FB ni kan . only a few hours  2011 akan menjelme . New year tahun ni tade makne ah aku nk kua semate-mate tgok konsert ke Bunge api ke .Buat semak kepale je . lagi pun tahun baru islam da lame berlalu . perlu ke nak memekik  mekik  bagai ? sedar la weh , kan da difatwakan o sheikh al-Azhar, Sheikh Tantawi, Sheikh Yusof Qordawi n ulama2 kotemporary bahawa menyambut Tahun Baru bererti menyambut ulang tahun hari jadi tuhan yahudi & kristian. yg ta tau tuh hukumnya fasiq(dosa besar), but yang da tau hukumnya MURTAD ! NAU'ZUBILLAH .lebih baik aku duk uma . hah  lepas tuh bunga api pomm pamm pomm pamm atas bumbung uma aku ni . Cina-cina sini kaye kot , setiap kali New year bape guni bunga api die bakar pun ta tau . Baik aku panggil T.V 3 bersiaran lansung tgok bunge api kat selayang je . HAHAHAHA .So macam biase la kan , stiap tahun aku akan berazam ! but azam aku separuh jalan je . HAHAHA ! in 2010 , aku berazam dan bertekad learn and keep learning.Juz finished a diploma aku akan terus sambung ijazah ! Heh . poyo je la . But ini terjadi tanpe aku duga . Elok-elok aku abeh pritikal Abah meninggal dunia . so bende ni buat aku jatuh kejap . Ape yg aku azam'n sume hancur macam tu je . Aku terus dengan dunia baru  aku . Dunia keje ! keje ? argggh . keje keje ! persetan ah tuh sume . Since i lost my dad , aku try cari duit sendiri. Aku ta nak mintak kat mak , kat akak ! sebab aku rase aku akan mendatang'n beban jee . Before diz , duit poket aku bergantung kat abah je manjang . sikit sikit duit ! sikit sikit duit ! Erk . siyes , aku masih ta boleh terima dunia perkerjaan dalam idup aku mase tu . everyday aku mengeluh . penat . bosan ! nak d kate'n setiap ari aku menangis ! menangis sebab penat , bosan cari duit sendiri . BENCI ! di sebalik keluhan aku tu aku baru sedar , yang aku da mule hidup dengan duit sendiri . walaweh ! so aku berpikir dgn care yang matang . ade sb abah pergi dulu . yeee ! ade hikmah d sebaliknye.Hope 2011 will bring a new spirit in my life . ape yang berlaku pade 2010 , akan aku amik jadi'n die sbagai 1 semangat , kekuatan dan keyakinan ! ape-ape pun yang jadi pada tahun 2010 , telah mengubah aku jadi seorang yg lebih mature . hokoloh , mature la sangat . bole la sikit-sikit . Aku ta bergantung sangat pada duit Mak even abah tade . Kalu sikit-sikit tuh biase la . Pokai gak kadang2 tuh kan . Untuk tahun 2011 ni aku berazam dan terus berazam akan berubah menjadi seorang yang lebih baik dari 2010 . Dan ade lagi azam yg mengarot  yang aku nk kecapi ,ade boifren bole ta Tahun 2011 ni ? BAHAHAHA! hokoloh , Bnde ni agak ta penting . Ape-ape pun aku try mencari duit dan duit , lepas tuh pegi bercuti jauh jauh . hahah . Ta lupe jugak pada agama ! aku akan terus topup dan topup amalan akhirat . Tambah-tambah aku bakal mengajar subjek Berunsur Agama pada anak murid aku . huh ! seram jugak nk amik bab-bab ni , tapi dengan keyakinan yang tinggi saya yakin saya mampu buat yang terbaik pada murid-murid dan pada saya juga ! ewaaah , bukan men kau nie mijah ! beriye je . BAHAHAHAHA .<----- gelak ni si jubang yang ajar !

                                                              


 p/s : Aku harap aku ta berazam separuh jalan utk tahun ni . A M I N !

Thursday, December 30, 2010

Piala suzuki AFF 2010

Ole ole ole ole  Malaysia boleh ! semangat bola tuh . oke , aku nak ucap'n congratulation kepada player Malaysia yang da bukti'n bahawa bola sepak Malaysia now udah mantop ! Tabit hormat aku kasik pade mereke yang da berjaya bawak balik piala AFF suzuki . Game ini berlangsung d stadium Bong karno semalam . Semangat weh tengok bola semalam, walaupun tgok kat uma , tp riuh gile , walaupn cume 3 orang je dalam uma haha . if rumah aku ni rumah KONDO , mau runtuh d baham kaki-kaki yang melompat kegembiraan  ! yeeeh , walaupun Endon menjaring'n 2 gol , berbanding Malaysia hanye  1 , tetapi Mate Malaysia sangat tingggi ! ini sekali gus malaysia merangkul 4 gol . 3 gol lagi d jaring'n d stadium bukit jalil 26 Dis aritu . Ini la hasil usaha Malaysia dan berkat doa rakyat Malaysia jugak kan! Tahniah kepada keeper Malaysia khairul fahmi che mat . Gaye die tangkap bola sangat hebat  dan style . Walaupun endon berjaye menjaring'n 2 Gol JE.  Hahaha . Kan semalam ade rakyat Endon yang gune laser N then  suluh kat muke keeper ni , tapi dengan kecanggihan mate beliau , die relex je . Mate kebal kot . kalis cahaya ! haha . ok,skg ni timbul lak isu si khairul ni secara automatik da menjadi kegilaan ramai wanita . Biase la , ade bakat ! hebat . muke pun bole tahan , berdarah cina gitu .Biar la wanita tergila-gila kat die pun . Janji die sangat d kenali dan d segani sekarang ni dengan kehebatan menangkap bola. Hidup Harimau Malaya ! kepada safee , tahniah ! telah menjaring'n gol terbanyak . Player yg lain pun hebat-hebat juge , Dan berkerje keras dalam merebut piala tu utk Malaysia . eh , ta lupe juge pade bapak angkat korang , Rajagobal yg da b'kerje keras mendidik anak buah die nie . Tahniah MALAYSIA . so PM pun da umum'n besok cuti atas kejayaan malaysia . Besok gerenti la jalan jem ! Orang berpusu-pusu nk sambut new year la kate'n !

                                                                     yehhh . Malaysia cium piala tuh cium ! Tahniah !
                                                                       Khairul Fahmi che mat , keeper yg hebat lagi kacak ! 
                                                        Penjaring Gol terbanyak . caya la safee !!  jum kawin . haha !
                                                                yeh tu die , Rajagobal ( coach ) . Bapak Angkat Terbaik !

Macam-macam isu d keluar'n endon kepada player kite . isu laser la . bomoh la . ewah ewah .  hey endon endon ! sudah sudah la yer mencaci malaysia . Ini cume game . takan isu agama pun nak d bangkit'n .  siap wartwan sane bagi kaba angin lak kate FAM d denda 40 juta dan d larang juin ptndingan bola sepak selama 4 tahun . ini sume ayat " indon sedang Tertekan " . Menang kalah adat la kan . Ternyata Harimau itu wujud berbanding Garuda yang bertukar menjadi batu . ngeee !

                                                           Alahai . ape dah hal kau maki-maki malaysia . Baik kau pegi bancuh simen lagi bagus . 

                                                      Semangat weh tengok Budak2 Fb tuka pic profile termasuk aku . haha .



p/s : Topic LASER MALAYSIA bertukar kepada LOSER INDONESIA .

Tuesday, December 28, 2010

Busy women !

Mengapa tajuk busy women ? AHAHA ! mmg kene dengan nasib hari ni . Tadi pagi pun kene bangun pagi , then pegi urus'n kelas . Dan Besok pagi ade meeting ah plak untuk perbincangan Guru-guru dan agihan Jadual mengajar ! Then ari ni aku baru terkial-kial nak buat ABM . sb kelas tuh kosong gile . so Guru Besau pun suh la hias sikit kelas tuh dengan Ilmu . oppps ! hati mesti mau iklas yer mijah bile mengajar ! Ingat , pelajar ibarat anak kau . Didik mereke dengan Ilmu dan kasih sayang . wow ! semangat kau mijah pepagi begini ?  eh , siyes . lately aku sangat lah busy busy . bile da keje busy ta ingat dunie . tapi bile ta keje pun busy bukan main . ape masalah kau mija ? ewah ewah . laju pulak jam ni berpusing . Now da jam 4.30 pagi , Mate dah ngatok . Nak ta nak kau kena berjuang menyiap'n hasil kreatif kau yang bakal kau tunjuk'n pada murid-murid dan mak bapak murid . HAHAHA ! dah la printer buat hal . ketuk punye ketuk , baru la oke ! aku campak kau dalam lombong kang . But i am beri beri grateful  coz Printer yang usang ni lah aku dapat menyiap'n kerja ini dengan lebih sambil lewa . relex la mija . Minum minum dulu ! Besok meeting pukul 10 kan ? Kau ade bape jam lagi nak siap'n keje-keja kau ni . Tayah kelam kabut . ARRRGH ! ini semua hasutan syaitan d telinge . sb kau aku ta siap keje ni setan oit . Pegi sane men jauh-jauh . aku azan kat telinge kau kang . ish . bersepah gile ruang tamu nie . amik kau . besok pagi kene bebel dengan si kakak Tua . hee ! okey . mau sambung balik proses typing typo . Weng weng da mate nie . cepat mija ! Tido lagi penting .keje ni kau tangguh sampai besok je . (eh bodo setan ni , sempat lagi kau hasut aku ) ngee !

 Hasil kerja keras pada saat-saat terakhir
          selit'n sikit muke si pemalas tahap dungu nie . A M I k  K A U !

Sunday, December 26, 2010

Bila malam .

Bila malam menjelma , aku akan bertukar jadi vampire , like da movie let me in . oke , itu citer gebang je tuh . Jangan nk percaye sgt la kan . Elok je aku letak kepale d bantal , tetibe aku rase sakit gile tang perut ! itu tandanye Gastrik aku menyerang . Ah , sudah lah ! aku da makan la . Banyak pun banyak . kurang pun ta kurang ! aih . tekanan den ! So aku menoleh padangan ke kiri . eh , akak aku ta tido lagi ? Aku pun tegur die " wei , asal ta tido lagi ? " Then die bersuara " Gajah , aku lapa " oke . itu mmg panggilan die pada aku bile die nak mengade-ngade . HAHAHAHA ! aku tergelak besar . kau lapa ke ? same lah wei ! perut aku sakit nie . Nasi ade lagi ta kau agak-agak ? Lalu akak aku bersuara , aku ada masak tadi . Aku ingat besok nak buat nasi goreng ! Tapi da lapa ni , jom lah makan . 

Dengan gelojoh aku sarung seliper d kaki ! jum jum . lapa ni . kang pengsan time tido kang . hahah ! Lalu berjalan lah dua beradik ke dapo . dengan pantas aku menekan suis lampu . Dengan cepat aku amik pinggan , den jenguk dalam periuk ade lagi ta balance lauk . oh yeh ! ade ade . cukup la ni utk 2 org . kau bukan makan byk pun ! elok elok tgah makan , aku rase dahage ! aku jenguk dalam peti ais . eh eh ! ade nescafe . kau nak ke amy ? kakak aku ni laju je kepale die . laju je die angguk tande die nak ! so lepas makan , mate jadi berat ! so masuk la ke dalam bilik semula dgn wajah kekenyangan . Then aku capai sebotol minyak gamat utk melegakan rase sakit gastrik ! ah bukan mujarab pun . Tapi nk cukup syarat bedal je la minyak yg ade .

eh eh , mate segar gile ! mate akak aku dah bulat bulat . aku lagi la . rase nak on lappy nak ngdap movie . tapi si kakak ni bersuare , wei eja , jom sembang sembang . macam macam jugak kami bebel'n sampai pukul 4 pagi ! huh . lame gile . si kakak pun ttber bersuara " ni sume salah kau , klu aku ta minum nescafe aku dah boleh tido , dah lah besok aku keje . dah la tido . jgn ajak aku sembang dah " . eh eh akak aku nie !! ni yg aku nk hangin . ta pasal2 kne sound . aku pun bersuare " kau yg ajak aku smbang , kau nk salah'n aku . lepas ni kau lapa kau pegi makan sorang2 kat dapo . jgn ajak aku dah " HAHAH . bodo la dua beradik ni . Hal ni nak bising . aku tarik selimut terus tido ~ !

P/S : bila lapor, baik ta sudah ! Haish .. 

Wednesday, December 22, 2010

Alpha

Manusia rosak . akal , Mulut , malah agama . pencaci hina lagi dayus . pengkotak katik'n bangsa atas kesilapan diri . Bila bersuara lagaknya juara , yer saya duta ! benci bangsa sebangsat ini . Hina bukan dari hati , malah dari fikiran yang kau caci . sini sini . lihat wajah mu . yer . aku cantik . aku idola ramai manusia . malah aku bijak ! kau sehebat aku ? tidak bukan ?


Ya allah , manusia mudah lupa ! dari mana datang cantik wajah mu ? halus warna kulit mu ? dari mana ? pinjam semata-mata ! kau teriak sana sini . kau memuja bangsa d laknat . Bila si tua bersuara , kau memperkotak katik'n kata-katanya . hey ! sini sini . kenapa kau ni ? ini lah bangsa kita ! bangsa memuja qiamat lebih dekat . 

Malah kau lupa ! selengkap wajah kau , tetapi kau masih cacat ! cacat dalam agama. cacat segalanya ! Wajah kau menggoda setiap halusinansi manusia , tetapi d balik'n cerita , Hidup kau seperti asap Hitam yg berkepul d udara !

kau perdaya banyak bangsa ! kau bangga atas kemewahan , tetapi kau lupa ! siapa beri kau kekayaan ? siapa ? Jangan d tunding binatang yang bodoh , selagi fikiran sehina alam . kau kata dia , babi , bodoh , setan ! tapi , kau lebih sejuta penghinaan yang busuk lagi kelat .

Sesudah puas mulut d laknat membohongi bangsa , kau Tidur nyeyak bagai lembu kepenatan ! Hanya syaitan-syaitan dalam dakapan memuja . 

jalan kau berpimping tangan , berpeluk bahu ! tetapi kau lupa , halal haramnya . sesudah itu kau mengata dan menghina bangsa lain . Lagi d ulang , maruah bukan mudah d belai . tetapi kau sendri memperlekeh kan nya !


Jangan d tegah jika diri sendiri busuk sehingga menutup hidung bangsa !

Monday, December 20, 2010

Graduation pictures .













Serabot But Cool

Semalam macam serabot , tapi aku cool kan diri . elek r dulu , minum minum ah kan  . Dengan berjiwa cool aku halo halo la kawan kawan di selayang a.k.a jiran a.k.a kawan sekola dolu dolu . aku ajak lepak gelas besar kat bandar baru selayang .erk ! Ntah cmne , aku bole berbual something yg aku nak luah'n pada mereka . ya allah ! bapak cuak nak cite . takot ade yg mengajing aku kang . alhamdulillah , muke masing masing cool dan tenang . Bukan men excited mendengar ! so lepas tgok muke mereke yg mcm poyo excited tuh aku pun dengan bangge sambung lagi citer . mcm nak cry cry , tp si shamil ni baik punye kasi tisu awal2 ! haish . tapi dengan bebekal'n keberanian aku sambung lagi cite ! 

Da most interesting si amalina kawan baik aku ni , first time aku tgok muke die bersungguh-sungguh denga cite aku ni . selalunye muke ta leh blah . ahah , dan aku jarang gile nak luah'n pasaan sedih yang terbuku dalam hati ni . selalu aku pendam je . Ntah cmne , aku macam ta boleh simpan pasaan ni . Terus aku luah kan . so sakit ta sakit belakang cite ah kan , at list aku berjaya tenang sedikit ! oh , lepak punye lepak dah hampir jam 12 malam , so aku chaw la dari kedai tuh . tapi siyes , otak aku jadi ringan seketike ! with da problemo of partner  , aku rase half of da  problemo setel r . walaupun keputusan cerita ni masih kabur kabur , tapi aku lege sebab d beri sokongan yg kuat !



Saturday, December 18, 2010

Sedetik



Ya allah , Hanya pada engkau aku berserah . Dari pandangan mata kasar manusia , aku seorang wanita yang lurus , Bodoh . 

Aku hanya mampu mengalah dan memohon maaf jika aku bersalah . Aku bersabar jika itu tidak benar . Aku yakin Jika itu Betul . Biar buruk d mata manusia , tetapi cantik d sisi agama . Kadang - kadang aku tertanya di mana silap aku . Di mana keburukkan aku , sedang kan aku cuba melakukan yang terbaik dalam menjaga Hati Manusia . 

Apa pun yang terjadi , aku berdoa agar sinar itu ada d hujung sebuah  jalan cerita dunia .

P/s : Bukan tentang cinta .

Sunday, December 5, 2010

Holiday wei .

okey . da bape ari da aku d sebuah pulau . pulau yg terletak d luar negeri . iaitu , Pulau langkawi . Destinasi yg paling tenang , paling save bajet ! nasib nenek dan saudara mara ramai menetap d sini . Dan mak aku anak kelahiran pulau bebas cukai ni ( barang mahal ) .

oke  , siyes tenang gile otak aku kat sini . pusing pulau da kewajiban as pelancong . kah kah ! laut , destinasi yg paling wajib . duk la berjam tepi laut , bajet macam tga shooting drama la . angin tiup sepoi2 bahasa malaysia .

semalam dan arini , ari paling busy la . kebetulan ade kezen yg menikah . so aku pun org yg paling busy . acah-acah busy la kate'n . kah kah ! mcm biase la kan , klu dah ade kat sini , org-org tua mula bertanya soalan wajib " anak siapa ni " . penat wei nak bg tau . adeh la . al maklum la , muke ta familiar kat sini . mane org ta pelik'n . aku pun menjawab " anak kak ani , cucu tok mat baie" . oke , kalu ckp name mak mungkin org ta bape kenal , bile bagi tau cucu tok mat baie , automatik kenal mak aku sekali . nasib arwah atok aku terkenal dan d segani d sini ( ta tau la sumbangan ape da d curah'n) . ahah . 

ok , so bile petang-petang aku bosan , aku pun acah-acah jadi minah rempit la kan . pinjam moto Lc sape ntah kat uma nenek ni , then Vroom Vrom ! sampai kat depan skit , aku jerit " adik!! bawak ." haha . ta pandai bai . acah-acah pandai la kate'n . oh yeh , pusing kampung kan . sekali dgn cuci mate la kan . okey , tadi petang aku drive ntah ke mane la , nasib ta sesat . bajet handal la area langkawi ni . nasib la , langkwi ni kecik . pusing2 situ jugak . then besok aku akan menjelajah lagi langkwi yg kecik molek je ni . Lantak la nak sesat pun sesat lah kan . janji ta  masuk siam ! haha . yg bestnye langkwi ni ta bape sesak . 

sape2 nk drift tuh sila la melancong ke sini . comfirm kat depan sikit kau kene tahan dgn pakcik polis . polis berlambak2 ! benci aku . haha  okey la . ntah ape aku merepek pun ta tau la kan . lantak la , blog aku ! haha . oke la . bye bye !

Cuti-cuti Malaysia ! Hidup Malaysia ! patriotik plak kau ni mijah ! oh lupe nak bg tau , langkawi musim sejuk tau .

Wednesday, December 1, 2010

Pemikiran Rosak !

Oke . malas nk lengah2'n mase , mari kite bersiaran terus . eceh , mcm tga on air lak ! oke , kembalinye aku d blog arini nak bincang'n masalah otak kau . perlu ke dengki - dengki ? sb ape aku timbul'n isu ini ? begini la . pic pic d fb aku sume hak milik aku kan . so aku boleh delate , uplod bile2 mase aku suke . aku ta faham dgn sorang "gurl" ni . dengan bekal'n keberanian yg ada secupak , ada hati nak bahan/maki aku melalui inbox ! y inbox ma ?

boleh die kate " kau ingat kau cantik ? pic suma nak hot hot . bajet comel . bajet semua JANTAN, tergila-gila kat kau . muke mengada-ngada je lebih " oke , ni ayt die kasik tadi.  do i care ?  ntah ape yg hot aku ta tau la kan . mate die juling mungkin ! cantik ? no komen la .  ! haha . aku ta faham dgn budak lembs mcm kau ni . haisssh . ape aku kesah , mungkin bf kau ada komen pic aku kot . tuh yg kau hangin ? kan ? bodo bai ! jgn jadi sempit otak bole ? muke je cantik , tp kecantikan dalaman kau agak sampah sikit .

then aku balas " terima kasih atas kata-kata yang memberi pahala kepada aku, kate la lagi . dan lagi satu kok yer pun kau jeles  ng aku , cakap face to face la . ta perlu berinbox inbox bagai ni .klu face to face bukan main diam kau kan . nk bukak mulut pun mcm ada mas . dan lagi 1 , aku kenal sape kau walaupun pic kau ni muke cartoon . haha , kita akan bersua juga nanti , dun wori suda la oke "


kesudahannya , kau ta reply balik meseg d inbox . siap kau block aku pulak . takut ? klu takut bermain ombak , jangan berumah d tepi pantai . haha ! lawak pun ada kan . haisssh . tapi kebetulan pulak , aku kenal dia . penah lepak reramai aritu . kau kan memang bukak pekung d dada sendiri . kan , naya ! mmg lepas ni , kau cuba lari jauh jauh dari terserempak aku kan ? sudah la pmpuan . aku bukan seorang perempuan yang suka besar2'n hal sampah sampah ni . klu jumpe aku tegur la yer . haha !

p/s : jgn nk men tembak je lain kali , silap ari bulan kau yg kne tembak ! haha .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...