Wednesday, June 29, 2011

ISRA'MIKRAJ

Hari ni hari ape ? Hari Rabu la weih . Lagi lagi cube teke hari ni hari ape ? ERRMMMM .. Hari ni ade bola  ? kan kan ? Malaysia vs Taiwan kan ?  Alaaaaa . salah la gileeee . lagi lagi . Teke lagi ! ERmmmm hari ni cite " Transformes " kat wayang baru kua kan ? kan kan . eleeeeh , tuh je la korang ingat ;p 

Btw hari ni aku cuti . biase la . cikgu kan . Hari-hari PENTING seperti ISRA'MIKRAJ memang akan cuti . BUT ade je sekolah yang sekolah . Oke , Sempena bulan REJAB yang banyak keberkatan ni elok lah aku menggantikan puasa yang tertunggak . Kang lagi byk tertunggak kang , lagi double double kau nk bayar mija oit.

Okey , ape pun kite kene ingat bahawe hari ni hari isra'mikraj . Bola , transformers tuh sume no 2 eh . Har har ;p

Okey ! Peristiwe Israk dan Mikraj bukan je sebuah kisah sejarah yg selalu kite cerite kan setiap kali 27 REJAB menjelang. kesah ni lagi penting oke untuk kite sama-sama hayati pengajaran di sebalik peristiwa ni . so kite kene lah amik teladan dalam pristiwe ni, amik lah bende-bende yg baik and jauh kan lah  bende-bende yang ta baik tuhh .

Peristiwa Israk dan Mikraj ni memang misteri . Act aku ade terbace beberape kisah isra'mikraj ni , and agak aneh la tentang hari isra'mikraj ni. ape ta nyee , macam-macam kejadian aneh yg penuh pengajaran yg boleh bagi kite insaf kepade kite SEMUA supaye kite lebih ingat kpd Allah swt and takut kpd kekuasaan-Nya .
 
Kejadian Isra'Mikraj ni sebenanye lah untuk menguji umat Islam . Yelah , contonhye kite percaye atau ta pade ssuatu peristiwa tuh . Macam isra'mikraj ni lah . Orang-orang kapiaq ( kafir ) mase zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam ni dlu langsung ta caye , and dieorang ni mmg memperlekehkan Nabi sebaik-baik Nabi tenga b'cerita kat dieorang .

Ape ape pun lah kan , aku nak cite banyak pun ta pandai sangat . At least gua faham la ape yg di maksud'n dengan isra'mikraj ni . Alhamdulillah la . Bende pertame yg gua ingat hari ni adalah isra'mikraj . Bukan transformes eh . eheheh . ingat pun sb gua baru tertengok calender minggu lepas ;p hehe . 

Aku ni pun act tergolong daripd org yg lalai la jugook ;p Ya allah ya tuhan ku . ampun kan lah dosa hamba-MU ini . mija mija :)Eh , kalau korang free free cer korang bace pasal isra'mikraj ni . Serius korang akan rase satu perasaaaaannnnn yg sangat ..... ha bace lah sendiri .

Ayat bawah ni copy internet :

Mafhum Firman Allah S.W.T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1).

Saturday, June 25, 2011

Hari minggu dengan si dia .

Hari minggu yang penuh keindahan . Penuh bunga-bunga cinta . Penuh kasih sayang . Sukar nak di ungkap dengan kata-kata . Bagaimana perasaan ku terhadap mu memang sukar untuk di luah kan. Telah lama kita tidak bersua pada hari minggu . Dan kali ini aku telah korban kan masa  demi untuk bersamamu . Tiada kata indah lain selain aku mencintai dirimu . Sesungguhnya tiada kau di sisi mungkin aku akan sakit . Tapi aku yakin , kasih sayang yang kau beri'n sudah cukup ku menyedari yang kau juga menyayangi ku . Hanya kau dalam hati ku . Oh BANTAL . sudah lama kite berjauhan pada hari minggu ~ dan kali ni kau kene dengan aku ! brrrrrr . Gile puas aku rehat arini . huwaaaaaa !

* Hahaha . ade yang neves la tuh bace puisi aku nie .Relex relex . semputtt ! PUIIIIH !

Friday, June 24, 2011

Meluah kan sedikit perasaan .

Bila cikgu bagi " Homework " korang semua hanta " Homework balik dekat cikgu .

Bila cikgu tulis " Tak siap " . korang hantar " Tak siap " Jugak dekat cikgu .

Bila cikgu ajar kat depan " Korang bersembang dekat belakang "

Bila cikgu Marah " Korang ketawa hak hak hak "

Bila cikgu garang macam singa " Korang tanak datang sekolah "

Bila cikgu baik ala-ala manje comel gitu " Korang pijak kepale "

Buku sekolah dah macam belacan .

Kasut sekolah besar dari tuan .

Pensil semua mintak kawan .

Marah sikit buat muka ta heran .


Tak lama lagi aku bole dapat penyakit darah tinggi . Didik anak zaman sekarang ta sama macam zaman kita dulu-dulu :) Itu yang di kate'n cabaran cikgu . So aku ta hairan kalau ade kes " cikgu pukul budak guna kasut" ngeeeeeeeeeeeeeeeeeh :)

Lagi ape ? Kadang-kadang aku sedih gile bile tengok budak-budak macam nih . Ape punca korang macam ni ? Mak ayah ? Sebab tu aku ta suke nak garang ta tentu pasal dengan murid-murid . Kasih sayang itu kalau dieorang ta dapat dekat sekolah , dekat mane lagi kan ? 

aaaaaaa . Sorry lah pada mak bapak murid . Kami hanya ada beberapa jam sahaja untuk mencurah'n kasih sayang , berbakti pada anak-anak anda . Tolong lah ambil sedikit mase untuk mereke ~ Dieorang ni juga akan bantu anda bila tua kelak :)

Tuesday, June 21, 2011

Sekali lagi !

Tepat jam 2.15 pagi ! terjage dari tido , dan aku rase'n bilik aku sedang berputar mengikut paksinyeeee . Gua bangun dan memandang sekeliling bilik , adakah ini mimpi ? tidak ! Ta syak lagi kepale gua sedang berpusing dan menggigil .

Gua sangka'n gua lapar . mungkin perut kosong ~ Jadi aku ke dapur pada jam 2.22 pagi . perrrrgh ! bukan main aku ingat waktunyeee . Gua nampak roti . Oke , gua makan . Belum sempat roti  sampaii ke tekak Gua dah muntah kan .

Gua cuba lagi ~ namun tidak berjaya . Yang berjaya , gua kelua kan ape yg ada dalam perut  ni . muntah lagi! dah macam orang mengandung . TAPI TIDAK ! gua belum ke arah itu eh ~

 oke . act gua gagah'n juga ke sekolah hari ni , demi anak murid kan . Nanti dieorg byk ketinggalan . yang rugi dieorang . bukan cikgunyeee . Macam biase , gua gagah'n utk kelihatan ceria . nampak anggun . ecewah .

Dan lagi sekali , terasa nak pitam ! tapi gua cool . gua tahan , tarik nafas . OK berjaya ! Gua malas nak cakap " hari ni tidak sihat " . Gua tanak orang simpati sangat .

Tamat sesi persekolahan gua terus ke klinik kerajaan yang di temani oleh member gua Fateha . Kau bagus seh  sanggup teman .

Pemeriksaan mengesahkan " Tekanan Darah gua rendah GILA "  . weih doktor . Baru je minggu lepas gua pegi Check . Tekanan darah memang rendah . Takan ta elok lagi ? Hakikatnyee gua kene terima . 

3 4 hari kalau ta oke , gua kene check darah pulak . penat lah ~  penat tau . penat ! so segala makanan yang d makan tenga ari tadi , semua kelua balik . ini satu pembaziran ~ penat tau , penat ! brrrrrr

Saturday, June 18, 2011

Selamat Hari Bapa .

Abah dah pergi setahun yang lalu ~~


Namun saya masih Ingin mengucap'n Selamat Hari Bapa .


Hari-Hari pun abah dalam Hati dan fikiran saya ~


Semoga abah tenang di sana . Amin amin amin ~


Abah .... saya Rindu * oke bye . kalau type lebih lebih ni bole basah lappy aku . HAHAHAHA . gelak kejap !

Saturday, June 11, 2011

Muscle Perut Bengkak

Oke , Tengah pagi bute tadi aku tersedar ! Rase macam Allah nak ambik nyawa aku je ha pagi tadi . Dan paling streeeesss bila aku cuba bangun tetapi gagal ! Muscle perut gua rase macam dihiris sembilu ~

Last-last atas desakan kawan gua , Gua di paksa dan terus d paksa pegi jumpa doktor . Maka bertentang mata lah aku dengan seorang doktor lelaki yang mungkin sudah mempunyai 5 orang cucu . puuuuuiii ! Kasi la doktor hensem sikit ;p

Setelah menceritakan masalah gua dan die pun da puas check mengecek perut gua , Doktor mengesahkan Muscle perut gua mula membengkak :( tetapi alhamdulillah ini masih di peringakat awal :) fuuuuuuuh , kalau gua terus biarkan , gua terpaksa menjalani pembedahan !  Nasib baik . Nasib baik .

So doktor telah memberi ubat yang agak gua benci . Nak tanak gua kene habis'n . Demi masa depan yang lebih cerah .... jadi pemeriksaan selanjutnye telah di sarankan ........!  Thanks la Encikk doktor atas pemberian ubat yang biji biji tu . Mase kecik-kecik dulu ubat biji-biji tu aku bagi lipas makan je * Nak merepek lagi bende mcm ni ! bengap betol kau ni mija .

Sekali lagi doktor megesahkan Tekanan darah rendah . wuiiii Bile nak naik darah ni :( Tolong bagi aku marah plzzzzz . kasi tinggi sikit darah aku ni .

Thanks la Namy , sebab dah sound aku awal-awal . Tanpe kawan mcm kau , maybe aku akan lengah-lengah kan lagi mase untuk bertemu ramah mesra dengan Doktor . ngeeeeee . Yela .. kau je la betul kan . Puiiiiiiffff !

Wednesday, June 8, 2011

&*^%$#@!)+_

Demam !


Mungkin aku patut tido sampai minggu depan atau tidak perlu bangun lagi sampai bila-bila !


Ta hairan kalau Berat badan gua tanak naik !


Hemmmmpppp !

Tuesday, June 7, 2011

Cik kiah tengah membebel ni .



Kemboja vs Malaysia hari ni kan . so gua nak update pasal bola bole kan hari ni ?

Oke , 1-O . Malaysia 0 .Sume orang pun tau da kot .  so rakyat Malaysia patut ape ? patut Mengutuk ? Patut mencaci ?

Oke la aku nk wash brain sikit kita sebagai rakyat Malayisa . 1 Malaysia konon ? puiiiiii !

Aku ta faham la dengan orang orang yang tergolong dari golongan bijak pandai . Gua tau lu orang sayang Malaysia oh . Tapi kalau Malaysia kalah , kenape perlu kutuk ? apeee pun ta boleh la korang ni .

Kita sebagai rakyat Malaysia kene la bagi semangat . Bagi sokongan padu ! ini , tewas sikit korang Kahak kan . bahan sane sini . Publish bukan bukan .  ape bende ni ? ini 1 Malaysia ? tapayah guna la ayat ni kalau kite sendiri masih buta .

Buta ape ? Buta identiti kewarganegaraan .

Bila Malaysia menang , korang sorak horey , suke gaban ! lupe tuhan . Bila Malaysia tewas korang kutuk , korang bahan dah macam samseng jalanan .

Kita kene faham , Bukan salah mereka . Dieorang cuba buat yang terbaik . cuba dan cuba untuk Negara ! Tapi kite ? Cume cungkil gigi dan bercakap . Penah kau rase penat lelah permain kite kat tenga padang tu ?

Injured pun dieorang ta pedulik , penat pun dieorang ta heran , sakit pun dieorang tahan . Hujan pun dieorang redah . Kite ??? bercakap terus bercakap . Air liur basi kelua pun korang ta sedar .

Oke la , gua selalu perhati'n la orang yang suke mengutuk team Malaysia ni semua golongan BIJAK PANDAI . Aku usha tempat studie , masing-masing budak " Unibersiti " . Gua nak tanye la , budak " Unibersiti " ta bodo kan ?

So , korang jangan menunjukkan sangat la tahap kebodo-bodoan tu keyh ? kite chill je . kalah menang , kite Bersyukur dan alhamdulillah la . kite bagi semangat ! bole ?

Aku ta nak bebel banyak , cuma satu je nak cakap . ade otak , ade akal kite pikir mane baik mane buruk oke ?

Ta kesa la kalau ade yang nak kate " perempuan ape tau pasal bola " . itu ta penting ! yang penting mane letak jati diri kalian :)

p/s : Heh , bebel banyak pun ta best juga . the fact , manusia mmg takan berhenti bercakap ;p

Monday, June 6, 2011

Sedikit tempias luahan hati ~

Bila bercakap , aku takut semua orang bosan ..
Bila mengadu aku takut semua orang cakap " mengada ngada "
Aku cuba tanak jadi seperti tu .. aku cuba .. bukan kerana aku egois ..
Tetapi kerana aku mampu mengatasi .

Tapi , bila aku cuba dan terus cuba mengatasi ..
aku semakin kalah dengan diri sendiri ..
entah kenape semangat aku ta sama macam dulu ..
Lagi aku lari , makin dekat Ujian itu datang ..

Aku cuba berdiri seorang ..
Tapi hakikat , aku ta mampu ..
Kekuatan aku cuma pada MAK ..
Tapi ....... kenape kali ni aku  "lembik"? kenape ..

Aku cuba bernafas ...
Tapi pernafasan aku tersekat ..
Dan adakah kali ni aku akan tewas .. ?

For da last , mak gua sumber kekuatan gua ~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...