Thursday, February 24, 2011

Ragut

Assalamualaikum . erhem erhem  , hai ! sori sori . sakit tekak la . hey , hari ni aku nak story satu kisah . tajuk dia RAGUT ? tau kan ragut tuh ape ? eee . bukan ragut rumput la ! aduyai . Terus cite la eh . malas nk bermadah-madah . hari isnin ari tuh aku and member aku sipi lagi kene ragut . cam harrrrr ! tekejut mak tau . jejaka jaket hitam , naik motor ! ah .. aku ta target  die ni pergut . sb pakai baju keje . Malas da aku nak caye ng orang berbaju keje ni . ta boleh pakai . FOBIA der ! die tolak member aku baik punye . hah ! ni perempuan kuat tau . nasib la tenaga kami ni masih muda . so we all pun ta terseret ah . aku rase klu terseret tuh maybe dah dekat Hospital gantung kaki kot .

So Lepas kejadian tuh , keesokan harinye ade sorang makcik ni kene ragut bai ! rantai besau plak . aduh . terseret makcik tuh . pecah pale die . damn ! care ragut yg terbaru " seret" .. ergghh ! sakit doeh . then tadi , makcik clearner kat sekolah ni kene ragut . wei , cincin kecik je kot ! die boleh nak samun ? sanggap betol die dengan barang kemas ! paling syioook , tade port lain da die nk meragut . area tempat aku pegi keje lak pagi-pagi bute . hari-hari lalu jalan tuh . gua rase la , mamat ni dah usha awal2 da kteorg . dat'z y die berani bertindak . aku pun ta pasan . dari celah mane die kua ! nasib la allah swt tuh maha melindungi hambanye . alhamdulillah la , kami ta cedera . mau gigil kaki aku mase tuh . 

waaaa , Setiap pagi aku pegi keje dengan perasaan " tawakal " . aku memberi ilmu pada murid-murid . gua niat baik . so gua harap tade lah bende buruk ni jadik lagi . waaaa ! kalau ade kete boleh gak drive . Loan kete pun ta tau lepas ke ta . tapi ... macam siot lak pegi keje naik kerete . bukan jauh mane ! keselamatan penting ke or sioot penting mija ? pikir la ! ergggh , meh sini aku nak say something kat blog ni . kot-kot peragut tuh terbace blog aku'n =p " woi pencacai . amik kau ! kau da tade keje lain ke ? hari-hari nak ragut . sekali ragut bape ribu kau dapat ? meh sini aku bayar gaji kau tiap2 bulan . dah malas sangat keje ! bongok kan . hah ! aku marah ni . kau takot ta ? ingat-ingat la wei . allah melihat dan negara ni ade undang2 . kau takan selamat  la si busuk peragut " ayat aku ni paling kemas dah ni . klu orang lain aku rase kau da kene maki 89 kali . bersyukur sikit dapat mangse mcm aku ni . brrrr ! bye lah . benci lak aku nk cite sal kau kat blog ni .

p/s : setiap kali pegi keje member aku bawak payung . Adakah ini berkesan ? lantak ah ! at list aku boleh hempuk kau gune pyung da cukup puas . ( bajet berani )

Sunday, February 20, 2011

Bila makcik sok sek sok sek .

Hai ! hari ni aku nak cite satu bende . bagi mereke yang perempuan pasti akan mengalami bende ni . bukan pasal period la woi ! ahah , penah ta korang denga makcik kamsiah , zaiton , limah , siti . ahhh , ape-ape jenis name la . janji pangkat die makcik , dieorg berborak pasal MENANTU .

ha , aku da mengalaminye pada minggu ni la . Aamboi kau ! setiap malam ade je orang datang umah . bukan la nk gosip . cume kawan-kawan mak or makcik sedare tambah tokcik sedara  datang bertandang kerana ada urusan lain. so bile ade je tetamu datang akan ada la satu suara dari ruang tamu " eja .. buat air " eceeeh macam dalam drama tu .

Dengan sopan santun la kan , aku hidang'n air . sekali boleh plak kawan mak ni bersuara " amboi , hok ni pun segak la . dah ada yang punya ka " copppp ! bukan aku nk puji diri eh , mkcik tuh ah . die yang bagi ayat yg boleh buat hidung aku kembang . Sekali da , aku terdengar la perbualan mak gua dengan geng-geng plus makcik sedara . " umo si eja tuh berapa la ni ? hok tuh ka yang cikgu tu " . aku pun slow'n volume tv . saje nk denga ape yg dok gosip .

Hamboi makcik2 ni . pantang betul ! dari cerita bende lain terus gosip pasal anak si rohani ni . oke , sambung balik  cerita tadi . lepas tuh denga la mak aku menjawab " umoq dia 22 dah la masuk tahun ni ". Hussssh , ni part paling neves ni . si makcik lagi sorang ni bertanya lagi " tuh da ada boipren ka belum tu , umo 22 boleh da aih menikah " hamboi2 ! ni zaman moden la makcik oit .

sambung lagi citer . mak aku pun jawab la " tuh saya ta tau la , depa ni kadang-kadang berkawan tuh ramai , ada boyfren ka ta da ka ta tau la " 

Mau nafas aku turun naik turun naik . dalam hati aku pun berkata , ni nak datang Merisik ke ape ni? hahah , Paling best ! aku denga satu suara ni . ta tau la suara makcik mana . sebab dah banyak sangat makcik dalam rumah ni .

Dia kata ape tau " elok kau khwin kan anak dara ni . zaman kita dulu umoq 17 menikah dah . aku pun boleh aih Carik'n calon untuk eja ni , hang mau tak ani oit " CISSSSS ! makcik ni memang dah power sangat ker dalam mencari calon menantu ni ?

Nasib la mak aku ni bijak pandai ! husssh , untung la dapat mak yang pemikiran ta kampung sangat . mak aku pun jawab " budak-budak skang mana mcm zaman kita dulu . orang tua dok cari'n calon . depa dah besaq aih . pandai-pandai la depa cari sendiri "

Mak sangat pakar dalam menamat'n perbualan soal jodoh anak-anak dia . " Mak aku pun jawab , dia pun baru keja . nak cari duit untuk dia lagi . kang nak khwin pakai duit . biaq p la dia kumpul duit sikit . kalau keja dah Setahun tuh , kot-kot dia dah berkenan dengan orang dia suka elok sangat la khwin . la ni kita boleh bagi tau la kat depa ni . cari orang biaq la yang elok2 sikit . yang betul2 b'tngungjawab "

haha . lege aku ~ Nasib la mak aku ni sporting !klu mak aku ni jenis yang mcm makcik nk cari'n calon tuh mcmne ? silap ari bulan esok lusa aku jadi bini orang ! BAHAHA .

Eh , terpikir-pikir lak ayat mak aku ni " keja cukup setahun , klu nk kawin boleh kawin " setahun je mak ? ta nak up lagi ke ? haha . ape-ape pun mane mak aku suke , aku suke la . haha . 

p/s : Di sini banyak guna loghat kedah yawh . sebab mak aku orang utara . klu dah jumpe geng , bahasa K.L hilang ah . syiook oh denga orang utara cakap .

Thursday, February 17, 2011

Mari cuti

Hai ! ni nak cite ni . Hari ni aku MC . bangge ni !  mc tuh maksud die " Mari Cuti "  tau ? klu ta tau sile rujuk kamus. Aku ta sangke arini aku cuti . eeee ! mcm geli pulak aku ni mengade ta pegi keje . Bile badan da panas , kepala dah berat aku d saran'n pegi klinik . Ambil ubat dan MC . oh la , ni klu aku ta keje , ta de maknenye aku pegi klinik tau . lagi pun mak aku menyarankan " pegi klinik lah , jangan nak buat kepale degil . awak tuh dah sebulan ntah bape kali asyik demam je , tade usaha nk cari jalan pegi cari ubat ke vitamin ke " ehe , so sweeet la mak aku ni . die kate aku tade usahe ? uhhh . ape lagi ! dengan smgt aku pegi la klinik ~

Dan aku takan lupe la der tarikh hari ni . 17/2 . 4 ur infomation , diz is firt time der aku pegi klinik sendiri . tade sape teman yawh . haha ! mcm org bodo plak aku pegi sorang2 . tuh la , mak suh kawen kau ta nak kawin . BAHAHA . oke oke , ignore bab khwin . naik mual aku bau klinik dowh . bau die bau ubat ! act aku aku ta suke bau ubat . naik kembang  idung aku ni bau klinik . Macam harrrrrr .. !

So lepas-lepas balik tuh aku terbongkang la ~ berselubung setebal boleh la . sampai'n aku boleh tertendang kucing aku . meeeeoww meeeowww die bunyik . mase aku tengah selubung tuh , die naik atas katil . Maybe die kejut aku makan tengahari kot , ta pun die yg nk lunch ! so bile da demam ni perasaan nk marah tuh menebal je . so tanpe perasaan sedih atau sayu aku terkaki die . sb die dok bergesel kat kaki aku ni . amik kau ! die pun jatuh la ke bawah , lalu die beredar . T_T . sori kuning ! kakak ta sengaje . haha , jangan tergelak la eh , aku memang bahase'n diri aku dengan kucing "kakak" . 

Oke la , mc aku amik 1 hari je bai . nak cuti lame-lame buat ape . buat semak kat umah ~ klu dok umah masak , berkebun ke ape ke sedap jugak mate jiran-jiran aku pandang . hehehe !

P/S : makan ubat tau mija yg comel-comel ,  ahaha , ayat memang nak kene hempuk je nie . ! oke bye <3

Thursday, February 10, 2011

soalan da aku jawab .

Hep , gua rase mcm da lame ta update blog dowh . busy ah . busy pejadah lah hai . balik keje pukul 12 lebih kau tido terbongkang . macam ayam ! sori la der . aku mmg bertabiat begini sejak-sejak dengan kerjaya cekgu yang mcm hampeh ni . ( Merendah diri jap . aku tau aku cekgu yg awesome ) hahah !

Okey , aku update blog arini untuk menjawab beberapa soalan dari rakan yg da lame berULAT die ruang inbox . ade soalan yg ala-ala sampah . but gua ignore la . mak aku cakap hidup jangan nak mengelabah .


Soalan 1 : Kenape you sombong ?
jawapan : Sebab aku MALAS reply mesej .


Soalan 2 : You umor berape ?
jawapan : 22 . ( dah terang2 aku lahir 89 , sori 2 say . kau memang manusia malas mengira )


Soalan 3 : You dah ade boyfren ?
jawapan :  Speechless . MALAS sebenarnye nak jawab soalan ni . bosan ~ yg kenal aku tau la status aku ~


Soalan 4 : You model ke ? I nak invite you buat photoshoot with me di bla bla bla ...untuk bla bla bla ..
jawapan  : Nope , badan sepapan . tinggi sekatik ade hati la nak jadi model . ARghh , model konon .   
                DUNIAWI je la sume ni . gua model guru je bai haha . insan cermerlang dan terbilang . selamat   
                b'amal. ( Padahal dulu aku gemar gile bende berkaitan photoshoot , sejak2 dapat keje ni , aku ta   
                ta heran langsung , at da same time naik muak aku tengok gamba photoshoot sane sinun . ah trend 
                la kate'n . Aku akan berphotoshoot with my photog . a.k.a  my bestie ( juz only helped 2  
                strengthen  da image n playing with da rite camera  . so selain tuh gua ta berminat  nak click ,
                " i'm attending " dgn sape2 yg aku ta kenal . sori la , ni jawpan ni sangat panjg . sb ni je yg banyak 
                bertandang dekat inbox . Sebab aku bukan MODEL meletup ala2 tipah vavavoom tuh .

Solalan 5 : Can give ur phone number?
jawapan  : Silent . MALAS * baru add terus mintak . gelojoh ! sumpah geli ~ maaf  !

Soalan 6 : Hai awak . sehat ? dah makan ? 
jawapan : Malas reply . boleh je post wall kat fb ke ape . ta perlu la b'inbox . bajet privacy la tuh ? BAHAH .

Soalan 7 : Kenape delete banyak pic ? pic you hebat .editing you smart . ( celah mane smart pun ta tau )
jawapan : oke , d sini ta perlu kot aku mintak maaf sb delete pic aku . hak aku kan ? so tanggungajawab    
                aku delete pic . Muak da aku uplod pic yg nampak segale bentuk . so yg tinggal d album pic 
                konvo  and ade la pic baju kurung 2 3 ketul   . Janji ta nampak bentuk2 . * paham2 je la . ala ,  
                ramai da kot tau ape hukum uplod pic yg teeet . tuuut kan ? so , it's up 2 you la kan . laki pun 
                suke  la bile tengok bende free . BAHAHA .
               ( Tapi aku suke gak tengok pic korang yg comel . cmne ? )
 

P/S : oke la , ni la soalan yg familiar sekali kan . Bukan aku sorang je dapat soalan ala-ala ni . Mesti ramai kan ? biase la . dunia cyber . ala , duniawi kan :)

Saturday, February 5, 2011

Lelaki baik

Lelaki yang baik lelaki yang sering mengingat'n waktu sembahyang . eh , ayuh solat dulu ! jom solat dulu ! eh dah masuk waktu ! dan bukanye eh , b4 zohor jum kelua . Tengok wayang jum . Pegi makan jum . Teman i shopping jom . ini pembimbing ? tidak ~

Lelaki yang baik lelaki yang menegur pemakaian seorang wanita islam . Menegur dari segi cara pemakaian , ciri pakaian ! Dan bukannye yang mengagungkan fesyen terkini . ini rare la . itu rare la . style la . ape lah . stop'it ~ ini kah org yg membimbing wanita ? sudah pasti la tidak ~

p/s : Kalau aku dapat lelaki mcm ni  , alhamdulillah ~~ !


Thursday, February 3, 2011

Pergolakan di mesir , islam sedang bangkit ( Tanda Qiamat )

Assalamualaikum .
Rate-rate kite da tau skg Mesir sedang bergolak'n ? Berite rusuhan yg berlaku menggemparkan dunia t'masuk  kepada sekutu kuat kuffar Amerikan and Israel laknatullah . Rusuhan yang bermula di Tunesia hingga memaksakan Perdana Menterinya meletakkan jawatan sekaligus membubarkan parlimen yang dikuasainya selama ini . Dan paling menyedihkan banyak benda yg da jahanam , harta benda dan NYAWA . 

HARI INI ,  Rakyat Mesir da  bangkit menentang kezaliman kerajaan Mesir yang ada . d sebabkan kesedaran yang tinggi dengan campuran nafas semangat yang berkobar-kobar akibat tiupan semangat rakyat Tunesia bangkit menggulingkan kerajaannye . Rakyat yang sekarang ni semakin sedar tentang kezaliman yang dilakukan oleh pemerintah . Dengan semangat yang sedikit itulah rakyat bangun membuat demonstrasi untuk meminta agar kerajaan Mesir yang ada turun . Rakyat Mesir mahukan satu transformasi besar-besaran untuk melihat kemuliaan Islam itu terpancar dari negeri meraka bertepatan dengan wujudnya sebuah universiti yang melahirkan ulama'- ulama' Islam yang hebat di serata dunia .

Kalau kite tengok ke setiap genap dari tanda-tanda hampirnya kiamat ialah apabila berlaku banjir di seluruh dunia . Dan petanda itu sudah jelas kelihatan kan kan ? so fikirkan la wahai manusia . jangan asyik cakap pasal sains itu ini . guna ayat saintis dan semua tu . rajin-rajin rujuk al-quran wei . Kemudian Islam akan gemilang untuk menentang Yahudi laknatullah . Dan ianya dalam proses untuk membangunkan negara Islam yang berani untuk melahirkan pejuang-pejuang Islam bagi menentang Yahudi . Dan kebangkitan itu tengah bermula hari ini. dah  pasti Yahudi atau Israel semakin takut dengan kebangkitan ummat Islam yang sedang menggulingkan beberapa sekutunya di Asia Barat sekarang ini . Selepas ini kerajaan Jordan plak akan membubarkan parlimennya kerana atas dasar pemintaan dari rakyat negera mereka . Kita akan dapat saksi kebangkitan ummat Islam semakin hari semakin bertambah untuk menghimpitkan kerajaan kafir di bawah naungan Israel dan Amerika .

Dan pagi ini aku menitis'n air mata . ya allah , qiamat semakin hampir . Dan aku perlu perlu  perlu perlu perlu menambah'n ilmu akhirat .ayuh ! sama-sama kite jadi penyokong islam . sudah2 la kite leke dengan duniawi ini . wake up ! entri ini hanya sekadar nak share dengan anda semua . Bukannye ape , sudah muak aku bace entri cinta , artis dan gosip . Dan ramai jugak , penganut agama kristian skg dah mula percaya islam dan ramai yang sudah memeluk agama islam ini . Masih belum terlambat utk kite semua bertaubat selagi pintu taubat masih terbuka .

p/s : aku akan sentiase mengikuti perkembgn ini . berdoa rakyat malaysia d sane dalam keadaan selamat dan selamat tiba di tanah air .

Ragam anak murid

Hep ! besok cuti dowh . 4 days ! ah , sejuk sikit telinge aku . kalau ta everyday denga suara murid-murid memekik , menangis dan ta lupe juga mencarot " babi " <--- aku ta penah aja la . ni sume d sebab'n factors environment  . haish . kecik-kecik korang da otai'n . aku nak psiko korang pun mcm ta terdaya . aktif mengelabah gile! damn la . ni sume dari  family yg awesome ni . BAHAHA .

Oke , semalam ade kes ! kes ape ? culik ? eh ta ! kes budak jatuh meja . bunyi macam ta serius kan ? but aku yg denga anak murid aku jatuh tuh pun mcm nak gile . ni kalau aku ta toleh'n kepale aku maybe aku bajet budak ni " pecah pale " . dasyat !  so alih-alih budak ni dah jatuh tersembam . dahi die luke . besar gedabak benjol . sumpa seram . hey ! ape kau buat atas meje pun ta tau la . pantang aku toleh tempat lain . laju je kaki ! ni klu aku tade dalam kelas mau ade yg bergayut kat kipas . 

Naseb la aku ni penyabar , klu ta sorang2 aku hempuk . tapi ta bole ! dah macam anak-anak aku da nie . sayang bai . notty camne pun , perasaan nk hempuk mmg tade la dalam jati diri gua . 

Ragam murid-murid aku ni memang tade had la . hari-hari ade je bende yg buat aku ketawa berdekah-dekah .  but cover la cikit-cikit . kang dieorg ta takot plak ng aku nie =p

Meh aku story cikit ragam bile murid aku bercerita tentang banjir " saya balik kampung . rumah nenek banjir . tapi rumah nenek tinggi . lepas tuh air ta masuk . Rumah rendah ada air banyak . rumah banjir . nampak bumbung je . tapi rumah nenek tak kene . sebab banjir . mak saya ta balik kampung . tapi bulan 8 nak balik . mak saya nak pergi haji dulu "  uuuh !awak semua buat cekgu tersenyum =) tade perasaan nk marah pun . sebab mereka mencuba utk bercerita . good !


P/S : korang pengubat hati cekgu la bai ! jumpe after cuti raya cina ya . 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...