Sunday, January 29, 2012

Duit itu penting !

Duit bukan segala-galanya . Betul . Tapi kita perlu kan duit untuk segalanya . Nak khawin pakai duit . betul ? Nak nikah pun pakai duit ? Betul ? Nak makan ? Nak masuk toilet awam ? Nak pegi mana-mana pun mesti kena pakai duit . So jangan cakap duit bukan segala-galanya . stop jadi Hipokrit . 


Sebelum bercakap duit bukan segalannya , aku nak tanya la . Korang berurusan dalam kehidupan guna apa ? Daun ? kayu ? Kertas ? woow ! kalau laku , aku pun nak jugak la kan . Keh keh .

Friday, January 27, 2012

Sad Story

Sedihnye la aku , sepatutnye esok ade reunion ke PD wif kawan-kawan sekolah dari sekola rendah . Plan dah lama dah nie . since last year lagi . Duit pun da bayar . Tapi apa kan daya , Manusia hanya mampu merancang dan Allah swt menentukan segalanya . 


Memandangkan Akak masih terlantar di hospital , so i must b responsible 2 take care of her . Tapi tetap sedih jugak . sob sob . Maybe ade Hikmah . Dah last minit ni ramai pulak yang cancel utk ke events nie . so sorry sangat To korang , sb aku ade di antara kita pun tanak pegi . Ambui2 . bajet macam orang penting pulak aku nie 

Insya allah if ade rezeki ada jodoh , kita boleh jumpa lagi . Nex time events ke paris oke . Aku sponser semua . 1 selayang ! Aku kan kaya , duit bawah tanah ade 10 guni lagi aku tanam . Jangan risau geng . <--- gila bajet kaya !

Duit yang aku dah bayar tu , korang take and use . Aku ta kesah pun . Anggap je la aku ade mase tuh oke :( ahhh sedihnyeeee aku nie . Macam nak nangis . keh keh . Baru nak jumpa korang semua . Dalam kepala otak aku ni dah macam-macam aktiviti lasak aku nak buat . hissssh . Korang semua pun pasti merindui aku kan . aku tau . HAHAHAHA ! 

jaga diri kawan-kawan . Semoga korang selamat pergi dan pulang . Bawak kereta elok-elok . aku sayang korang semua . cisss . macam aku yang nak pergi berlayar pulak . Ok la bye . 

Thursday, January 26, 2012

Kisah Aci lagi .

Hahaha ! aku sendiri nak tergelak dengan title blog aku nie . Aci jugak die bantai . Aku rase , aku cite pasal aci lagi bagus dari aku citer hal dunia hiburan . politik and bla bla bla .


Oke oke , pendek kan cerita . dalam wad nie ade 3 orang aci . Wah kelas gitu ! Aku rasa macam berada kat obersea pun ade nie ( India ) . Ah sudah miza . dia nak mula dah merepek tu . ok stop !


Sorang aci india ni nampak otai . Tapi sayangnye dia meracau and gelak sorang-sorang . Ok fine . Yang ni mmg aku dah blacklist awal-awal . Memang aku takan pandang die . Sebab gaya die jeling tu , sangat . errrr . Entah !


Sebab kan aci otai ni la , akak aku gagah berjalan and keluar wad tadi . Akak aku punya la takut dengan jelingan dia tu . Lepas tu , tangan aci ni di ikat . tapi kuat jugak ! dia bukak . 


So aku kene berjaga-jaga la , takut dia main cak-cak dengan aku kat celah celah langsir nie . Akak aku siap cakap " kau tumbuk muke dia eja " Ok . sangat ganas la kau ne kak . Aku tak kejam . Tape , kene suntik kang diam la die .


Entah kenapa rasa macam salah wad . Tertanye jugak tadi , macam wad gila pun ade ( Kejamnye ayt kau ) . sokey la .


Ok , aci kedua nie , lagi kesian . Dia ni baru check in tadi ni . Tak reti cakap bahasa melayu . so aku pun speaking la thamil . Ah sudah . nak menipu je keje kau mase menaip nie . Tapi buat2 fhm je la , die nak pegi toilet gua tolong la sikit-sikit . Takut die tershuffle dalam toilet kang .


Aci ketiga ni pulak , adalah aci yang sama . Aci semalam . Dia ni pandai sikit dari aci kedua . Sebab dia tahu cakap bahasa melayu .  Aci ketiga nie , aku ta banyak tolong ape . Cuma tolong tutup kan ape yg patut di tutup lah . ( Pinta beliau ) . 


Aku tertanya , mana anak-anak beliau ? Atau mereke belum berkhawin ? atau sebaliknye . Malas nak tanye lebih . Takut banjir . Apa-apa pun aci aci nie makan kuat . berselera . Bagus ! Semoga cepat sembuh yer aci!




#Harap-harap aci aci nie hadiah kan aku maruku . kbye !

Tuesday, January 24, 2012

Aci Depan Nie Dah Tidur .

Assalamualaikum . Fffuuh gigil pulak aku menaip nie . Bukan ape , sejuk . al maklum la . Now dekat obersea . Naaa . Tayah nak obersea sangat la . Siam pun kau tak lepas lagi . 


Oke malam ni , malam ke dua percutian percuma aku dekat Hospital selayang . Ambui ! Bercuti tu . Menyampah la dengar . sudah la miza . Asal type je nak merepek . Bukan ape , sebenarnye aku tenga bosan nie . Akak aku ni pun tenga tidur . Takan nak kejut dia ajak main congkak kot . 


Akak masih belum sembuh lagi ( asma ) . Penafasan dia still tak oke . Kejap kejap kena pam . kejap kejap mengigil . Kejap kejap kene suntik . kejap kejap maraung sakit . Dan kejap kejap jugak aku terlelap . keh keh . 


Paling tak kejap bila time nurse nak datang check akak gua . Gua panggil masa die sakit , nurse dengan slumber cakap " ok kejap yer dik , 5 minit " . 30 minit pun still ta nampak batang hidung . Nasib la aku ni pandai dalam bidang perubatan nie . Gua pun ape lagi , check la ape yg patut ( suke hati aku je , janji akak aku tak meraung )


Macam-macam benda aku tengok kat sepital nie . sakit itu , sakit ini . Tetiba aku jadi gagah tengok darah . Selalu nye rase mual . ni kuasa baru ni aku dapat . Yess ! 


Eh ape lagi nie aku nak type ? Oh ye , aci depan nie pun dah tidur . Tadi petang dia makan banyak , mungkin dia dah kenyang sangat ni . Makcik sebelah ni dah pindah wad lain . wad bersalin mungkin . Ape gila kau bersalin miza ! agak agak la . 


Haish . ini adalah enteri paling tak best pernah aku buat . before ni pun mmg ta best . Di sebab kan aku bosan gila aku main type je nie . 


Tapi ada sesuatu paling best . Minggu nie aku bercuti , so tak ade sape boleh panggil aku masuk kerja . cuti demam aritu je dah dekat 3 hari , ni ganti dengan jaga akak aku nie , entah tambah lagi bape hari lagi ta tau la . Sebulan pun oke ;D . Duit ta penting , yang penting gua jaga akak gua . duit aku banyak , bersepah bawah tanah tu aku tanam . gile bajet kau ni miza ! keh keh . dah la . bye !




# Enteri paling merepek . Tak kene tajuk ! 

Saturday, January 21, 2012

Buang

Buang kawan .
aku terima . 

Benci kawan 
aku terima .

Kutuk kawan 
aku terima .

Janji aku ..
Tak buang kawan ..
Tak Benci kawan ..
Tak kutuk kawan dekat facebook mahupun twitter .



# Ahh . berbicara soal kawan sampai kesudah tak habis . layan bola lagi bagus . go selangor !

Friday, January 6, 2012

Amalina 17 A

Assalamualaikum. Agak lama aku tak ziarah blog ni . Sebab ta tahu nak merepek ape . Cite jiwang kang takut orang benci nak baca . haha ! Tak ada jiwang-jiwang . ini blog bukan tempat menjiwang ;D

Oh ye , lately ramai gila kan yang share pasal Amalina 17 A ? yang pakat dok share ramai-ramai tu pasal ape ?  berapa ratus ribu keuntungan korang dapat ? Eh come on la . Agama kita tak ajar untuk share keburukkan orang lain  .

Even niat korang just share and caption tulis " jangan jadi macam dia , belajar pandai tapi agama bla bla bla..... " yep , Memang niat korang baik . korang berpesan , tapi sedar atau tidak kita sedang mengaibkan seseorang . Seperti yang kita tahu , Kita memang suka cari kesalahan orang . Dan paling benci cari kesalahan diri . tepuk dada . Tanya iman . Kita sempurna ?

Layak ke kite nak nilai orang macam-macam ? bila kita share something tentang keburukkan orang lain , automatik kita dapat saham . Jaga mulut kita .  Ingat , sebab mulut badan binasa .

Kita doa'n sahaja agar beliau mendapat hidayah . Beri lah nasihat dengan baik , bukan mencaci dan menghina . Islam tak mengajar kita untuk menasihati orang dengan menggunakan kata-kata kesat .

Bak kate dato dr haji Mohd Fadzilah kamsah , Orang yang sibuk betulkan dirinya  tak ada masa nak cari kesalahan orang lain . Daripada kita mengata orang lebih baik kita mendoakan :) 

Agama kita ni sebenarnya mengajar sesuatu yang sangat mudah dah simple untuk kita faham . Agama tak pernah rosakkan kita , tapi kita sendiri yang merosakkan Agama kita :) Beringatlah .


To Amalina , i hope anda tabah ! dan kami semua mendoakan , semoga allah memberi hidayah . Masih belum terlambat untuk berubah ke jalan yang lebih di redhai . Semoga lulus dalam peperiksaan Mei ini dan berbakti kepada Negara kelak . Amin :)

P/S : Wut goes around come around | So jangan cepat kongsi keburukkan orang lain . 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...