Tuesday, November 23, 2010

Graduation Day

Yesterday was da happy day of my life ( 22/11/2010) . walau hanya segulung Diploma , Aku sangat hargainye ! Hadiah ini , aku Hadiah'n untuk mak dan arwah abah . aku cukup sebak , apabila abah ta de di sisi aku Sedangkan ini hari yang dia nantikan . aku redha dengan pemergian abah dan berdoa abah d tempat'n dengan golongan yg beriman . I hope, my dad saw wen i walked on da stage .  i'm dripping tears, not only sad but also happy . I am very grateful to maksu n my kazen , sebab sudi hadir dan teman mak pada hari tersebut . not forgetting da friends who giv me flowers . mak , maksu , ashrani n kazen juge bg bunge yg cantik oke . 
 

Paling menarik , sesi photogrphy ! Aku tengok muke sume happy-happy . cantik-cantik . dan kacak-kacak . oh ! mase sesi baling mota board , kalu boleh mmg nk baling tinggi-tinggi . ada yg sampai "lunyai" da mota board tuh . seronok sgt la kate'n .

oh ya ,b4 i forget , Turut hadir juga  syawal dan areiz kamal  ( be my photogrpher ) . korang b2 memang la best ! gamba ntah bile tahun nk dapat pun  aku ta tau la =p haha . Ta sangke plak aku terserempak graduan dari Uitm yg bakal Konvo 30 ni . ape lagi . member member juga , so aku kacau la mereka ketike sesi photogrphy . congrate yah ! okey la . if aku rajin i will uplod graduation pic n outing around shah alam kat blog ni k .


p/s : congratulations to all graduates of Universiti Industri Selangor (universiti oxford) . opps  , mak cakap ni semalam  " popular mane pun seseorang tuh , ta guna juga jika  ta de ilmu, ta kesah la study sampai U o ta . ilmu mane2 pun bole cari "


Wednesday, November 17, 2010

Dadali - Disaat Aku Mencintaimu

4 me diz song is really sad . a felling dat is indescribable . ntah la . gua tersentap dga lagu ni . ternyata lagu indonesia lagi sedap kot compared 2 da song in malaysia . Nak buat cmne , telinga mendengar kan . If u hear diz song , would b reminded of past stories kan . gerek seih .

Tuesday, November 16, 2010

Selamat hari raya aidiladha

Ibadah Haji ialah ibadah yang diwajibkan kepada mereka yang mampu mengerjakan sekali seumur hidup, Allah s.w.t.berfirman yang maksudnya: 
"Dan serulah manusia untuk mengerjakan Haji, niscaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki dan mengenderai unta yang kurus (disebabkan jauhnya berjalan) yang datang dari segenap penjuru yang jauh. Supaya mereka menyaksikan berbagai manfaat bagi mereka dan supaya mereka menyebutkan nama Allah pada hari yang ditentukan, karena rezeki yang Allah telah anugerahkan kepada mereka berupa binatang ternak. Maka makanlah sebahagian daripadanya dan berilah makan orang yang sengsara dan fakir."(Qur'an. S.al-Hajj:27-28) 

الله أكبر, الله أكبر, الله أكبر, لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ والله أكبر , الله أكبر ولله الْحَمْدُ
الله أكبر كبيرا والحمد لله كثيرا وسبحان الله بكرة وأصيلا
لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ ولانعبد إلا إياه مخلصين له الدين ولو كره الكافرون
لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ ( وأعز جنده ) وَهَزَمَ الأحْزَابَ وَحْدَهُ
لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ والله أكبر
selamat hari raya aidiladha yer kawan-kawan .

Sunday, November 14, 2010

Mimpi

assalamualaikum . bunyi macam ustazah nak berdakwah ta ?

Mulai saat ini , tegur la aku jika aku melanggar perintahNYA .

eh , korang percaya'n soal mati ? yer . aku pun percaya tentang kematian yg sentiasa mengejar kita . dari dulu mati mati mati mati dalam kotak fikiran aku . walaupun kadang - kadang aku t'mis solat , tapi mati sentiasa bermain dalam otak . dalam hati aku cakap " kau takot mati , tp kau tinggal solat " .

orang yang lalai solat , Neraka tempatnya . korang pun tau kan ?

sejak akhir-akhir ni , aku d hantui 1 perasaan yg takut . perasaan sedey . perasaan insaf . sehingga'n aku kerap bermimpi perkara-perkara yg pelik . mimpi qiamat dan mati sudah pernah aku alaminya sendiri . 1 Perasaan yg takut , insaf bersarang dalam hati .

Baru-baru ni , aku bermimpi sesuatu yg aneh . Hanya samar-samar . Tapi perasaan takut dan sedeh sgt kuat dalam mimpi ni . Seperti ada orang mengucap'n selamat jalan / selamat tinggal . lepas aku mimpi ni , hanye Mati dalam kepala aku . mungkin menyedar'n aku supaya lebih beramal soleh . ini cuma mimpi , tp ini juga petanda untuk kita sentiasa bersedia .

Takala aku melangakah keluar dari rumah , hati aku akan bersuara " adakah aku akan kembali di rumah ni lagi , atau ini yg terakhir " .

Dan baru-baru ini juga , kawan aku bermimpi sesuatu yg ngeri . d mane Aku dan die berlari di atas Bukit yg tinggi . ape yg menyedih'n aku dan die same-same terkorban di telan Ombak . Beliau juga mengatakan'n mimpi yg samar-samar .

ya allah ya tuhan ku . hebat sungguh dugaanMU ya allah . jika ini jalan untuk engkau membuka'n pintu hati hamba-hambaMu , aku bersyukur ! bersyukur kerana masih d beri'n masa untuk memperbaiki diri .

p/s : Kite sudah Di ambang Qiamat . Sama-sama kita renung'n dan beramal .

Friday, November 12, 2010

Mak =(

Aku sedikit terharu yer dengan mak !
mak ! saya sakit mak yg ade depan mate !
mak bangun pagi , mak buat bubur untuk saya !
mak ta mengeluh sedikit pun !

saya rase saya nak menangis ! boleh ta ? okey saya da menangis !
saya rasa lege lah mak !
saya harap saya dapat jadi orang sekuat mak !
saya tahu , saya comel sikit dari mak !
tp kan mak , ramai kate muke kite same !
anak mak kan ! sy bangge la mak !

mak ! saya rasa saya derhaka dgn mak !
saya mohon maaf !
saya meninggi'n suara masa saya sakit hari tu !
saya derhaka kan mak ?
mak boleh ambik parang ! tetak je kepale sy !

saya dah tebus kesalahan saya !
tapi kan mak ! saya rase bersalah sgt !
kalau bunuh diri itu tidak berdosa ,
saya rasa , saya org pertama lakukan !
sebab saya rasa lebih baik mati dari terus jadi,
Anak derhaka ! betul ta mak ?

Mak  ! saya janji mak ! saya akan jaga mak !
selagi saya bernafas , saya akan cuba jadi anak
sebaik mungkin ! selagi saya sihat , saya akan cuba
buat mak gembira ! saya janji mak !!!


p/s : walaupn saya sudah tebus kesalahan , tetapi perasaan bersalah masih menghantui saya . saya mahu cium bau syurga . bukan neraka =( selagi saya bernafas saya akan cuba menghibur mak saya . anda juga ya =)

Friday, November 5, 2010

Drama cap ibu dan anak

Tadi petang kn , tp ta petang sgt la . aku duduk lepak2 smbil ngecoke kt depan uma la kan , same mak gua ! mase lepak2 mak boleh bantai tanye ni " agak2 sempat tak mak nak merase ade menantu ?" . 

aku buat buat gelak ! " tuh , mak suh amy . da tua pun ta nak kawen" . ceh . bajet mak aku nk back up aku la kan . pastu mak reply ni  " elok kau pun kawen , duk uma duk bertekak dgn amy kau tu pun buat ape "

Eh . mak aku ni bia betul . bagi green light plak suh kawen . mak ! mimpi ke ? ish . mak aku ni . buat aku tergelak sorang sorang . 

soalan buat aku terkesima jap . boleh plak die bagi petikan ni " kau ni sebenarnye ade boypren ke tade , sape budaknye " adui . mak aku betul betul tembak ni .

aku pun nak cover perasaan malu bertubi-tubi aku pun reply ni " ish . mak ni . mude lg . mak kan tak suke kiteorg bercinte awal2 " then aku gelak kah kah kah kah . mak aku menjawab ni ! die ckap " itu tahun bile mak ckp tu "

aku terkebil-kebil . haha . dialog da basi la . nuh ! mase f.5 tuh mak aku kasik amaran ni . 

mak aku tibe-tibe cakap " klu da tibe mase nak kawen, kawen je la . mak bukan ape . risau tengok budak-budak skg, kene culik la . bunuh la . mengandung la . klu dah kawen ade la sikit org jage "

wow ! aku tabit hormat same mak aku ! hati die benar-benar memikir'n keselamatan anak dara beliau !
mak ! sy janji , sy akan menjage diri ini sebaik mungkin ! ade calon sy bawak terus jumpe mak mintak restu! kah kah kah ! cei . nak jugak gelak tu .  ( aku sangat terharu yer bila mak merisau'n kami ber2 sebagai anak dara mak )

last topic petang tadi , mak mempersoal'n tentang lesen kerete . " lesen kereta kau tuh baik kau frame kan, gantung dalam rumah" . adui . mak mak . mak aku mmg perli kaw kaw ni .

" ala , relek la mak . lesen fresh lagi " . mak aku pun melawan balik " ha . fresh la konon . ade je lesen tp tak membantu ape pun . mak nak kau pegi amik lesen motor la pulak . mak sponser moto ego sebiji . kau tuh dah kene rajen pegi pegi pasar . kenal ikan-ikan . klu mak goreng ikan kembung , kau kate ikan sardin , mak goreng ikan bawal , kau kate ikan siakap . sayur pun ntah kau kenal ke tak "

Panjang oke kene bebel . oke , pasal ikan ikan tuh betul la ape mak aku ckp . tp takan kembung ng bawal aku ta knl . aku knl la . cume mak aku sj nk membakar perasaan aku . ( act mmg aku knl ikan bawl , kembung , n ikan bilis) kah kah lah , teruk la kau ni !

so sebagai anak yg solehah aku pun berkate " yela yela , kite amik . tp klu mak nak sponser motor baik kuar kereta sebiji "

last jawapan mak aku " kerete ? ha . bab kereta pandai-pandai kau . belaja hidup susah . ni kalau arwah abah kau ade lg , rasenye kau lepas beban la . abah kau mane sanggup tengok anak-anak susah . ni dgn mak ni , kau belajar . hidup mak lagi susah dulu . korang ni da kire senang la ni , zaman pun da moden "

sedih gile bile mak aku cakap macamni . bagusnye mak . mak terbaik la ! mak la abah , mak lah mak . kate-kate mak membuat'n aku berfikir sehingga tengah pagi ni  " yela mak , kite amik la lesen moto . nanti kite belaja la pegi pasar . dah dah . magrib da mak . ta elok bebel panjang-panjang "

Mak aku cume snyum je . ecehceh . tp mate mcm da berair je mak aku ni . haha . mak tahan yer mak  .  hihi . lalu aku pun bangun da pegang bahu mak . " masuk jum . mgrib da . sembahyang2 " 

p/s : Biar panjang berjeler mak korang bebel , tp ingat ! bebelan die itu penuh makne dan membuat'n korang berfikir ! bebelan itu pasti korang akn rindu 1 hari nnt =) . Mak ! sy sayang mak !

Monday, November 1, 2010

sembang tengah pagi buta

eh . da pukul 3.04 pagi . mate masih tak ngatuk ! semalam aku try tido tido ayam , tp tak berjaya ! aku bangun , dan pegi kat Desk study terus 0n9 balik . ha..! hari ni pun same . aku buat mcm semalam jugak ! kenape kau ni mija ? isssh . tolong la . aku nak tido la !

aku mcm pesakit mental da ni . kejap kejap aku pegi kat cermin , sambil picit jerawat kat pipi kanan . sebuk pulak kau ni nak tumbuh . kau tau kan aku benci kau ? kejap kejap aku duduk balik kat katil . pastu bangun pegi kat lappy . pastu duduk balik kat birai katil . isssh ! ta ngtok jugak . oke , aku sambung layan mp3 ! ha . boleh da kot care ni aku nk tido . aku baring , aku selimut ! Malam ni sgt sejuk !

isssssssssssh ! aku bangun balik ! aku off mp3 , campak tepi ! aku bangun bersila kat katil ! aku pandang lappy . okey , jum la on9 fb jap . sembang sembang kejap . kot2 kejap lg mgtok . tp ! ternyate Fb mygar'n mate . ah . offline la .

hah ! bukak blog la . merepek pape ! ni aku tga merepek la ni ! wei . tolong aku wei . aku tak nak mcmni ! aku nak time  tido bia tersusun . aku cuba 0ff9 awal . tp mate makin segar ! eh . klu on9 pun segar jugak . jadi kesimpulanye kau gila mija . haha . aku pun kesian tgok aku ni . stokin warne warni . gaye kau ni berlagak mcm org duk kat melbourne . tau la winter skg ni . issh ! suke ati aku la . dah sejuk kot bilik ni .

eh . merepek kosong la kau ni mija ! pegi tido . bagaimana cara tido ? oh ! teruk dah kau ni . jangan la macm ni . kritikal la kau ni . eh . bila ta boleh tido ni , perut lapa oke . aku pegi dapo makan roti dgn ice krim ! kau bijak . pepagi yg sejuk cmni kau boleh bedal ice krim ? sore kau rock mcm pija nnt kau jgn nak byk bunyik .

mujarab ! lepas makan , mate macam ngantok sikit . okey . aku pegi tido ni . comfirm boleh tido punye ! baik la .aku rase ni je jalan untuk aku tido . okey la . besok kau bangun pukul 1 tengahari oke , claim mase2 yg dah terbuang ni . oke la bye bye !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...