Monday, September 20, 2010

Luah luah luah luah dari apa yang di lihat!

oh cinta . oh bulan .  oh sweetheart . oh baby . oh anje . oh dear . oh sayang . oh dan oh !!


kata kata pujangga bagi mereka yg becinta . cinta pada kekasih . pasti kau terasa terapung bila kata cinta menikam dalam jantung ? tapi cinta tidak suci mana jika kau cinta kekasih lebih dari cinta'n allah swt . betol kan .hey jangan bodoh kerana cinta .


kau tahu cinta palsu ? pura pura cinta ? pura pura mencintai ? pura dan pura .
ini lebih kepada cinta "omongan kosong" . cinta memang tak kau nampak tapi rasa cinta memang hebat .! kerana cinta kau menangis tergedik gedik . bunuh diri sana sini . darah splash d darat!

cinta ini selalu berlaku pada remaja sekolah dan umur belasan tahun yg tidak mengenal lagi apa itu cinta!

kau tahu cinta propa?
cinta gebang sana sini . heboh 1 malaya . heboh dia milik kau . heboh dia terbaik . heboh dia segalanya! tapi at the end of the story, mana cinta kau ? mana cinta yang kau bangga kan ? mana ? tahu tahu dia kawin sama pencacai lain . kau ? hanya mampu duduk menyorok d tepi jamban! konon menutup malu .

kau tahu cinta itu buta atau kau yg buta  ?
cinta tidak pernah buta ! yg buta kau ! kau buta ! mana letak maruah diri kau ? lelaki yg punya rupa macam mat endon yg tiada masa depan pun kau boleh gadai'n maruah! Dengan hanya RM 1 ringgit kau  beri 1 badan ? Ini yg d kata'n bodoh yg d buat buat!

kau tahu cinta mengada ngada ?
"mengada ngda" kau tu sila buang jauh! ini cinta gedik namanya!  minta d beli macam macam d pavillion, d klcc mahu pun d danau kota! sedang'n si dia punya seposen dua dalam kocek!  kau mahu kau beli! jangan mengemis belas kasihan! " baby! i nak tu .. u boleh hadiah'n ? Gedik gedik gedik! hadiah kah itu jika kau yg meminta ? kau ta ubah seperti mengemis tin d jalanan . 

Bila tiba hari jadi mula la mengada ngada kau tu datang! mahu itu ini .. mahu segalanya ! kau bukan anak kecil lagi , ah ! kasi malu namanye .. jika ta d wish'n hari jadi, mula la merajuk sakan! minta break! bajet orang mahu mengejar si mengada ngada ini ? pergi lah kau d belakang chow kit sana tuh! macam macam kau boleh dapat!  

kau tahu cinta teknologi ?
cinta dari Fb, myspace,frndstr!! mungkin cinta teknologi yg lebih kepada fantasi lebih baik dari cinta realiti! tp kau harus bijak memilih cinta teknologi! kerana ada ramai yg guna perangkap tikus !

Kau tahu cinta sunyi ? <-----  aku pernah merasainya!
kau duduk sendirian d kamar . menangis kesepian kerana dia . kerana apa ? kerana cinta la ! cinta yg d beri dengan penuh kasih sayang tp d balas hanya sepatah dua . cinta yang tidak d endahkan! cinta kau seperti d ejek walau kau mencinta dia separuh mati . Beribu kali kau "mesej" dia reply " ha , ok." jimat ka klu kau reply sepatah dua? kasihan gadis ! kau seperti bertepuk sebelah tangan! 

Bila no telefun bimbit kau tetera d henfon d si dia, lekas lekas dia mati kan . tapi jika no tidak d kenali masuk , belum sempat bunyi "truuut ,. truuut" lekas2  menekan punat answer! cisss! hina sangat ka no ini sehingga kau jijik melihat no tertera d hp cokia kau ? haah! penat gila kau kejar cinta basi ini . baik kau pergi!

Friday, September 17, 2010

Hari Raya & Air Mata

                                                              
Hye  frenz . happy raya to muslims . apa yg korang rase raya tahun ni, happy ? sad ? o a feeling dat can not b described ? aku na cite sikit la ape yg aku rase 4 diz year . maybe ramai yg tahu ape yg berlaku pd aku & family utk tahun ini . Aku cite ni bukan na mintak simpati ke ape kan . cume aku nak luah'n ape yg aku rase . maybe kehidupan aku ta sama mcm korang .korang bahagie! maybe aku ta tau sgt kisah hidup korg tapi korang masih ada ibu bapa . hargai la mereka selagi ada .  aku ta rase happy . Luaran aku korg akan nampak aku seorg yg happy go lucky . gila gila . ketawa sana sini . hati aku ? penuh tangisan yg ta mungkin dapat d gambar'n . hati aku menangis,menjerit,meronta . aku nak balik family aku . aku nk gembira d hari raya, aku nak makan rendang, kuih, dan gelak ketawa d pagi syawal . tapi tuh sume angan kosong yg da ta wujud untuk tahun ini . aku jeles, aku dengki dgn korang yg mempunyai sebuah keluarge yg cukup lengkap . ada abah, ada abang,ada kakak, ada adik, ada saudara mara . tapi aku ? mana hilang kisah sebuah keluarga kau Hamiza ? mungkin ada yg akan kata aku mengada2 . dah raya tuh buat la cara raya . kena happy. ni ta .. asyik layan perasaan sedih . so suasana pun akan sedeh la . so stupid sapa kata begitu . kau bayang'n aku mempuyai 6 ahli dalam rumah ini sebelum ini . but tahun ini cuma b'4 sahaja . abah dah pergi buat selamanya pada bulan 4 hari tu . mana mungkin aku boleh lupa abah d malam raya . d pagi syawal . malam raya aku terkenang akan abah . mana abah ? mana seri malam raya ?mana kami sekeluarga ? mana ? aku ta nampak lagi sinar tu . sinar raya da pergi . aku mampu memegang potret abah pada malam raya d kamar . d kamar aku hanya terdengar TAKBIR RAYA dari radio kecil kat atas meja tu. aku cuba la nk kelua dari bilik dgn tersenyum gembira . tapi hambar! aku tengok mak duduk kat atas sofa cokelat dgn gaya menongkat dagu n temenung jauh . aku sedih la wei . aku cuba buat lawak . cuba bg mak senyum . tapi aku ta mampu buat . ntah mcmne la mlm tu aku boleh kalah dgn perasaan . aku ta boleh tipu perasaan aku mase tu . aku pegi dapo jap , konon nak minum air . tapi aku menangis d dapo . melihat rendang , nasi impit, kuah kacang, kuah lodeh . aku jadi sedih . sebak . kalau ada abah, abah msti jamah dulu makanan ni sume b4 pegi takbir . susah na cite cmne sedih perasaan aku d malam raya . mmg ta elok sedih sedih malam raya . tapi aku bukan seorang pompuan yg kuat . konon ego kuat, tapi hal macmni aku ta boleh hadapi kan ? d pagi raya, aku bangun dengan semangat yg kuat . aku tekad ta nak nangis . aku tekad nak buat selumber je. ok . aku pun pegi la iron baju kurung . ntah camne mase tuh aku masuk bilik mak aku , dengan niat nak rembat kronsang mak aku yg banyk dalam almari tu . bukak2 je almari aku ternampak baju melayu biru . baju tu abah selalu pakai pegi semayang jumaat . pegi surau ke..g kenduri tahlil ke .. . kire baju fav die la . kenape aku lemah sgt mase tu pun aku ta tau la . aku boleh terduduk tepi almari n menangis . gila kuat nangis ! wei .. hebat ujian 2010 ini! sekelip mate abah hilang .kira raya ini aku degan air mate je la . da la adik aku yg bongsu tu keje jauh kat langkawi . so die ta dapat cuti . ! oh miza ... kau bajet kau kuat , bajet rock la . tp jiwe kau lembik . jiwe kau menagis . jiwe kau sakit . jiwe kau kacau. wei come on la ! cisss..aku bukan kuat mane . raya ptma mmg ta sempat ziarah kubur abah . org ramai dtg uma . nasib la bila saudara dtg, kawan kawan dtg aku berjaya mengawal emosi sedih . cuba bergembira walaupun dlm hati kau meronte! korg ta tau dan korg ta rase ape yg aku rase . sebenarnye aku sunyi pada raya tahun ini . raya ke2 aku ke pusara abah . d mana batu nisan tertera nama " ibrahim bin harun " . aku tengok je nama tu, aku menangis. nangis sb aku ta percaya abah sudah memiliki batu nisan . batu nisan yg cantik . secantik sifat abah . aku cuba kawal emosi tapi aku kalah . kau cuma tau menangis je . ye.... sememangnya aku terlalu merindui abah . sampai je kaki aku melangkah ke pusara abah aku terase lebih dekat dgn abah . terase die masih ade . abah mesti dengar ape yg aku luah'n . apa yg aku tangis kan . apa yg aku pinta . ntah mcmne aku boleh terfikir  bia allah swt mati kan  aku. lenyap kan aku . lenyap'n kisah hidup aku. lenyap'n siapa aku . tp aku masih ada ibu, masih mempunyai insan yg masih perlu'n aku . dan aku perlu kan dia . saling memerlu! aku ta gila . tapi ini la cerita raya aku . cerita air mata untuk raya . 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...