Wednesday, August 11, 2010

Kasih DIA hingga hujung nyawa

27.APRIL.2010 adalah hari menitiskan air mata . Bak kata abah dulu " jangan kamu tangisi kematian seseorang". but at dat time aku langsung ta ingt kate-kate itu . yg aku kenal pada masa itu " menangis" ! pada  26.04.2010 abah koma,dan dimasuk'n d unit rawatan rapi ICU .


Pada jam 12.00 mlm aku tiba di wad kecemasan . Bile kaki mak  melangkah masuk kat wad,mak rebah ! aku berlari terus mendapat'n mak. aku menangis ! Hati aku seolah-olah di siat siat . ya allah ini ujian terhebat pernah kau berikan . saat itu aku memimpin tangan mak melangkah masuk Bilik ICU. aku tewas ! 


Kaki aku ketar dan tidak bermaya untuk berdiri . Air mate berjurai seperti mengalir dari air terjun , but aku cuba kuat'n semangat sb aku yakin abah pasti sembuh ! abah pasti bangun dan tersenyum . yeee , abah akan bangun ! aku akan bukti kan aku sudah berjaya memegang segulung Diploma .   aku hanya mampu memegang tangan abah, saat itu penuh " wayar2 jahat" d tubuh abah. Tepat jam 4.00 pagi abah  terpakse d pindah'n ke hospital termeloh bagi mendapat rawatan yg lebih baik . 


Pada waktu itu hanya kak linda d benar'n menaiki ambulans . mase tu akak suruh balik tido uma die ,  mak pun mcm ta sihat mase tu .  tidur  aku ta nyenyak pagi tu . ayat-ayat suci al-quran bermain d mulut aku .Tepat jam 10 pagi aku dan family bersiap2 utk ke termerloh. dalam beberapa minit akak call , die kate  abah terpakse d hanta ke hospital kuantan.  so perjalanan  aku mase tuh akan semakin jauh. pada 27.04 .2010, Dalam setengah jam perjalanan akak bagi tau " eja .. abah dah tade ". 


Dunia aku kelam ! ya allah . abah pergi jauh dalam hidup kami ya allah . abah . eja perlu kan abah ! kami perlu kan abah . aku menangis sekuat hati dan mengenggam erat tangan manusie d sebelah. Dunie mase tu gelap dan tade  warne ! hujan lebat . Seperti turut bersedih atas pemergian ayahanda tercinta. aku ta sangke die pergi terlalu awal. terlalu awal bg aku , aku x sempat membalas jase - jase die pada aku dan keluarge . aku masih ingt dialog aku dan abah sebulan before die sakit " eja, bila konvo ?" aku membalas "maybe 3 month lg bah" nape ? abah tersnyum mesre dan memandang erat tepat d mate " abah dah beli baju utk kamu konvo nnt,nnt konvo abh pakai baju tu, bergaye ckit " . aku tersnyum gmbira ! " abah2..nnt abh beli bunge n bear besar mase hari konvo " dengan nada gurau , abah menjeling dan senyum " insyallah,duit mintak kat mak".. gurauan itu membuat'n 1 family gelak besar .


Tapi,itu tinggal KENANGAN ! abah dah pergi jauh ,tinggal aku . aku ta sekuat yg d sangke . aku tewas seketike ! seolah janji-janji die kepada aku baru semalam d lafaz kan . Aku meratapi jenazah d depan dan tidak berganjak ! aku langsung tidak menjamah sedikit makanan dari semalam abah koma  sehingga abah d kebumikan . Bagi aku makanan tidak memberi sedikit selera dalam tekak aku . sehingga aku hampir rebah dan d sambut tangan-tangan mulia d sisi aku . D saat aku jatuh , kawan kawan hadir bagi memberi sokongan , kekuatan  dan penghormatan terakhir untuk abah . 


Air mate membasahi surah yasin d tangan . waktu itu,dunie ini hitam ! bisu ! yg ade cume banjir dari mate2 insan yg Abah  tinggal'n . aku lemah ! pengorbanan abah terlalu besar ! abah baik dengan kami dan abah ta penah same sekali naik tangan dengan kami melain'n adik lelaki ( nakal ). abah pemurah dan sifat pemurah abah , abah sangat d kenali dan d hargai . ya allah kenape msti abah ? kenape bukan aku ? kenape ? tetapi walau bagaimanapun  aku terime dan percaya ini adalah takdir .


Ini ujian allah swt kpd hambenye yg kuat . kasih abah mmg tiade tandingan ! die mencari rezeki halal utk kami  segala tenage yg d curah'n berakhir utk selamnye abah .. saya sudah bisa bangun dari kekecewaan ini .. abah sentiasa dalam 
 hati saye . saya berjanji akan membantu membangun'n semangat yang telah kami hilang . Selagi saya ada, saya akan pertahan'n maruah keluarga dan nama baik abah sewaktu hidup . allahyarham Ibrahim Bin Harun dalam hati saya .


                                                        
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...