Friday, January 21, 2011

Jika sudah ajal

oke , arini aku nak catat satu cerita bagi aku sangt sadis. Ta perlu bertanya kisah sape wei kau nk cite ? pasal ape ? eeee ! da comfirm ah cite sal mati . tuh ta nampk title aku ? ajal . Oke , aku akan share'n satu cerita d mane gadis ini d kenali sebagai kak yong . Mungkin anda tidak mengenali beliau , cukup sekadar aku tau siapa die  . Gadis ini sempat mempublish'n kate kate ini sehari b4 die kemalangan d jalan kuching . sedang'n arwah sangat marah dengan pemandu yang tidak memberi laluan ambulance d jalan kuching .  ~ bace status sehingge abis ~
                               

 
                               
See ? sekejap dan sekelip mata kan ? aku pun sangat terkejut dan sedih dgn cerite ni . sedang'n kate2 itu die baru publish 1 ari b4 die xciden dan koma . 5 hari die koma , dan sayangnya , allah swt lebih sayang'n arwah . dari die terus hidup dengan penuh rase sakit dan derita lebih baik die pergi dengan tenang . paling sedih bile bace balik di status yang same , die sudah tiada lagi . die sudah pergi ! itu adelah status terakhir arwah . 

Mati , kite tidak pernah tahu bile tibe ajal kite . but kite akan dapat'n rase petande yang mungkin sukar utk kite luah'n pada orang lain . bila waktu kite ? besok ? lusa ? minggu depan ? bulan depan ? tahun depan ? kite ta tau kan ? jadi same2 la kite  beramal ke jalan yang d redhai .

aku berharap bagi mereke TERUTAMA yg bawe motor , bawa la dengan berhati-hati . Ingat lah org tersayang . ajal maut kite ta tau , tapi tidak salah kite mengingat'n supaya berhati2 .

Ape-ape pun takziah pada keluarga kak yong dan moga-moga kak yong d tempat'n dgn golongan org yang beriman dan same-same kite sedekah'n al-fateha utk beliau .

p/s : Maaf , susunan ayt status tu tunggang langgang .

4 comments:

artDEOLOGY STUDIO said...

al-fatihah... smoga arwah ditempatkan dikalangn org beriman dan soleh..

anis aiza said...

biler bace je ko nyae cite nie..rase tringt kn arwah...so 2 pnggang moto di luar sne,safty drive......kdang2 org yg bwk moto 2 x la lju tp kete himpit2 la,langgar blakang moto la...2 pemandu kete di luar sne..bertimbng rase la pda pnggang moto...klu kete langgar moto,kete xteruk mane yg pnggang moto 2 yg truk..kite xtau ajal kite biler plak...so berhati-hati d jlan raya....ingt la orng yg trsyg...

Mija said...

anis , sabar byk byk oke . aku pun agk terkilan sedeh , dan mysal gak ta follo epit p melwat arwah . evn aku bukn kluarge die . tp aku dapat rase'n pasaan sdeh yg korang sume rasenye . evryday aku ingt bnde ni . utk d jadi'n iktibr utk aku gak . so BERHATI2 LAH . banyak2 berdoa utk arwah smoge d tmpt'n dgn gololngn org yg beriman dan solehan.amin amin !

anis aiza said...

thanks mija....hrm..moral of story ni it`s bout BERHATI-HATI.....baik pmandu kete or pnnggang moto di luar sane......dont rush....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...