Wednesday, May 2, 2012

Genap 2 tahun

Dalam sedar tak sedar , dah 2 tahun Arwah abah pergi . Dan dalam tempoh 2 tahun jugak , aku belajar hidup berdikari . Alhamdulillah . Walaupun tak kaya raya macam anak menteri , tapi rezeki sentiasa ada dan tak pernah putus . Syukur sangat . 


Eh , tempoh 2 tahun nie aku berkeje sendiri ?  Biar betul ! Miza kan budak yang paling malas untuk keje . Miza  paling selekeh kalau bab keje . Dia suke tadah tangan je before nie . Tak habis-habis " Abah . duit .. duit nak bayar nie . Bayar tu . Beli ni beli tu " <-- ni La aku dulu ! Tadah tangan ! 


First gua keje dulu lepas abah pergi , rasa down gile ! Hari-hari aku melalak . Pada awalnya tanak aku keje . Nak belajar sampai tua . Mase tu aku ingat , nk paw la duit mak . Bile pk balik , aku dah besar . Untuk ape aku mintak duit mak ? Untuk apa mak sekolahkan aku tinggi tinggi tapi mintak duit mak lagi ? 


Gua try . gua try keje lagi dengan lebih gigih ! Walaupun gaji gua mula-mula keje dulu sikit . Baper ratus sen je , mak gua la tetap banyak bagi sokongan . Mak gua cakap " Ini pertama kali mak tengok anak mak hidup berdikari ". Hokoloh ! mase tu bangge kejap la . keh keh . Macam macam keje aku try ! 


Memang pun . bile pikir balik , dari kecik aku tak penah hidup susah . walaupun tak kaya . Tapi aku rasa hidup mewah . Makan terlebih cukup . Duit belanja sekolah tak penah kurang . Kalau kurang pun , sebab abah kat luar kawasan ( biase la , bank tak ade )


Lama-lama aku faham , aku faham apa itu cari rezeki . Abah ! Eja dah faham and tahu macam mana hidup cari duit sendiri :) If abah masih ada lagi , mesti arwah abah bangga dengan eja . Eja dah ada lesen abah ! Keh keh . lesen kereta . Abah tak pernah izinkan anak perempuan ambil lesen motor . Alhamdulillah eja tak ambil . Macam biasa la . Eja tak reti bawak motor ! KEH KEH KEH . And and , eja dah ada kereta sendiri bah ! Hasil hidup berdikari dalam tempoh dua tahun . 


Thanks abah :) Rindu abah tahap sebak sebak malam nie ;D

3 comments:

AdilaAzmir™ said...

so strong dear. i tak tahu lah kalau abah i yg tak ada. i kuat mcm u ke tak. dah lah i'm the eldest. hee

Ira Nira said...

yupp..smalaa kita pnye pjlnan idup.kdg2 ssua2 khilangan 2 sbnrnya mgjar kita tuk jd lbh kuat, Tuhan uji cz dia tau kita mmpu tuk hadapi..sume y jd 2 ada sbb n hikmahnya....=)

Anonymous said...

Saya tahu awak kuat..
Sebab tue Awak boleh berjaya

Virus..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...